...
Löfbergs öppna brev till kolleger: Inte fler kaffekapslar i alu &plast!
”Följ vårt exempel och sluta tillverka kaffekapslar i aluminium eller oljebaserad plast”, uppmanar Löfbergs VD Lars Appelqvist sina kolleger i branschen.
Löfbergs komposterbara kaffekapslar tillverkas av fiber från sockerrör och sockerbetor och sorteras som bioavfall.

Svenska kaffeproducenten Löfbergs lanserar nu växtbaserade kaffekapslar, som kan slängas i matavfallet, och samtidigt skriver företagets VD Lars Appelqvist ett öppet brev till kolleger och konkurrenter i kaffebranschen, där han uppmanar alla att ställa om sin produktion av kaffekapslar från traditionella i aluminium och plast till miljövänliga och återvinningsbara, baserade på växtråvara.

Här är Löfbergs öppna brev till kollegerna (med viss redigering):

”Världen behöver innovativa lösningar - inte fler kaffekapslar i aluminium och plast

Om några dagar kommer Sveriges konsumenter att möta en ny produkt i butikshyllorna, Löfbergs nya växtbaserade kaffekapsel som fungerar i Nespressosystemet® och som kan slängas i matavfallet.

Kaffekapslar har med rätta fått agera som exempel på den ohållbara och resursslösande konsumtion av livsmedel och förpackningar, som idag är en del av vår vardag. Kaffekapslar har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och stod för 4,5 % av totala kaffemarknaden i Sverige 2014 och i Europa för hela 30 %. Kapslarna tillverkas nästan uteslutande av icke förnybara material som plast och/eller aluminium, ofta inpackade i ännu mer material för att bevara smakerna.

I våras väcktes återigen debatten om kapslarnas vara eller icke vara upp, då den tyska staden Hamburg införde ett förbud mot kaffekapslar – och annat engångsmaterial – inom stadens verksamheter. Vi på Löfbergs välkomnar denna debatt, men vi tror inte att konsumenter kommer att sluta dricka kapselkaffe, och det tycker vi heller inte att man ska behöva göra. Även om mängden förpackningsmaterial kan ifrågasättas, finns det många fördelar med kapslar. Man brygger bara så mycket kaffe man behöver, vilket minskar svinnet och maskinen kan stängas av direkt då den använts jämfört för kaffebryggare, som ofta står på onödigt länge.

Växtbaserade kaffekapslar - vi vill att fler följer efter
Utbudet av kapslar är idag enormt och nya varianter träder in på marknaden hela tiden. Men med rådande klimatläge samt Sveriges och världens nya mål i Agenda 2030 krävs en omställning från fossila till förnybara material, och det snabbt. Om vi har möjligheten att erbjuda konsumenter riktigt gott certifierat kaffe i en kapsel gjord av växtbaserat material (PLA – dvs bioplast, red:s anm.) istället för fossil plast eller aluminium och samtidigt driva på utvecklingen i branschen, så vill vi självklart göra det.

Genom att våga utveckla och lansera denna typ av produkter vill vi bana väg för en bredare kommersialisering, någon måste gå först, och nu hoppas vi att fler följer efter. Jag uppmanar därför våra kollegor i branschen att ställa om till förnybara material för kaffekapslar, då kan vi snart se en revolution på området och en snabb omställning, vilket i förlängningen gynnar oss alla.

Det är vår skyldighet som aktörer i kaffebranschen att driva på för en mer hållbar konsumtion av kaffe. Oavsett om det handlar om nya material för våra förpackningar eller hur vi arbetar för att de bönder som odlar det kaffe vi köper kan försörja sig och leva ett bra liv.

Trevlig kaffestund!
Lars Appelqvist, VD Löfbergs”

--------------------------------------------------------------------
N.B.: Löfbergs växtbaserade kaffekapslar lanseras nu brett på den svenska marknaden, men kapslarna presenterades redan tidigt i våras och såldes då i utvalda butiker. (Läs HÄR!).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-09-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Alufolie Aluminiumfolie Avfallshantering Biomaterial Bioplast konsumentförpackningar Löfbergs Miljö Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK