...
Fossil plast i engångsprodukter skall nu fasas ut i Frankrike
Frankrike ska fasa ut konventionella oljebaserade plaster i engångsartiklar som tallrikar, bägare, bestick, etc.

Franska regeringen beslöt den 1 september att lagstifta om att fasa ut användandet av oljebaserad plast i engångsprodukter som tallrikar, bägare och bestick. Det skriver Plastic News.
Till år 2020 ska hälften av den fossila plasten vara borta och i stället ersättas av plaster baserade på organisk råvara och fem år senare ska 60 procent av plastmaterialet i sådana engångsprodukter komma från biomaterial. Beslutet ska gälla alla produkter, oavsett om de tillverkats i Frankrike eller utomlands.


Det franska beslutet har dock fått hård kritik, bland annat från den oberoende organisationen Pack2Go Europe i Belgien, som menar att beslutet strider mot EU:s regler om fri handel över gränserna.

”Det finns inga fasta bevis på att plaster från biomaterial är bättre än traditionella fossila plaster i just denna typ av produkter. Vi funderar nu på att vidta rättsliga åtgärder, fast det är ju egentligen EU-kommissionen ska att agera”, säger Eamonn Bates från Pack2Go Europe.

Enligt Plastic News är beslutet en följd av att den franska regeringen helt vill förbjuda användandet av det omdiskuterade tillsatsämnet bisfenol A (BPA). I dag är det förbjudet i Frankrike att använda BPA i produkter, som kommer i kontakt med livsmedel. Förbudet gäller dock inte produkter, som exporteras från Frankrike, vilket innebär att samma tillverkare kan sälja produkter med BPA utomlands, men måste se till att samma produkter är helt BPA-fria, om de säljs på hemmamarknaden.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-09-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial EngÃ¥ngsförpackningar EU Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK