...
Unik kylteknik i welldisplay från Smurfit Kappa Sverige
Förpackningsdesigner Ingvar Persson,( t.h.) och Lube Belokozovski, ansvarig för design och innovation Smurfit Kappa Sverige, visar upp den unika wellpappdisplayen med inbyggd kylning. (Bild Katarina Elner-Haglund)
LTH-studenten Josefine Eliasson genomförde projektet som sitt examensarbete.

Smurfit Kappa Sverige har tillsammans med Lunds Tekniska Högskola (LTH) utvecklat en helt ny och unik golvdisplay i wellpapp med inbyggd kylning och där man inte behöver använda en konventionell kylkompressor.
Kyltekniken byggeri stället på ny teknologi med så kallade Peltierelement i form av små smidiga plattor, som med hjälp av elektrisk ström och kylflänsar ger effektiv kyla.


Elementen klarar att kompaktkyla och kylningen sker antingen genom cirkulerande kalluft eller genom direktkontakt med produkten. I det här fallet använder man kylning med direktkontakt, vilket är effektivare och ger en energiförbrukning, som bara är 55 procent av konventionell kompressorkyla.

Stora golvdisplayer med möjlighet till samexponering av två eller flera produkter är effektiva ”säljare” ute i butik. Om konsumenten är sugen på kyld dryck är kanske en påse chips också intressant och finns båda produkterna i samma displayställ, så underlättas merförsäljningen.

Men för kylda produkter innebär den konventionella lösningen med kompressorkyla uppenbara begränsningar. Att samexponera kylda och icke-kylda produkter i samma displayställ är därför väldigt ovanligt. Sådana golvdisplayer kräver ofta komplicerade rördragningar. De behöver underhållas ofta, orsakar buller och skapar problem i form av kondens och fukt.

De här problemen ville Smurfit Kappa Sverige komma ifrån och man sökte en smidigare lösning – men att skapa kyla i wellpappdisplayer utan kompressorer innebar att man var inne på ett helt oprövat område.

Detta inspirerade Smurfit Kappa att driva ett gränsöverskridande och innovativt projekt för att lösa dessa frågor och kanske mer därtill. Tillsammans med LTH och studenten Josefine Eliasson har man nu utvecklat ett helt unikt wellpappkoncept, som utmanar och skapar unika möjligheter. Uppdraget genomfördes som ett examensarbete av Josefine Eliasson, och hennes resultat höll en så hög innovationshöjd och teknisk kvalitet att hon i juni i år belönades med Sparbanksstiftelsen Färs & Frostas prestigefulla pris för årets bästa examensarbete alla kategorier inom hela LTH!

”Josefine har gjort ett fantastiskt arbete och visar vad som händer, när ingenjörskonsten är på topp, samtidigt som marknadsaspekter, produktion, distribution, ergonomi och mycket annat också vävs in på ett kommersiellt hållbart sätt” säger Lube Belokozovski, som är ansvarig för design och innovation inom Smurfit Kappa Sverige AB i Eslöv.

Hela artikeln om Smurfit Kappa Sveriges nya golvdisplay, skriven av vår maskinexpert Katarina Elner-Haglund, kan du läsa i nästa nummer av tidningen nord emballage (nr 6/16), som utkommer inom kort!


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-09-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsutveckling Lunds universitet Smurfit Kappa Well Wellpappförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK