...
Förpackningar ska bli hjältar som minskar matsvinnet
”Frågan om matsvinn är mycket angelägen”, säger Henrik Essén.

”Minska matsvinnet med hjälp av ett smart förpackningskoncept.” I årets upplaga av PackChallenge ställer BillerudKorsnäs studenter på Berghs School of Communication inför en utmaning för en hållbar framtid. 
Världen producerar mat för 11 miljarder människor, samtidigt är 800 miljoner undernärda. En uppenbar anledning är det matsvinn, som uppstår i alla delar av värdekedjan: Vid skörd, vid produktion, vid lagring och transport, i butiker och restauranger och hemma hos konsumenten.


I Europa och USA blir runt 30 procent av den mat, som produceras, svinn och mer än 40 procent av det svinnet uppstår i butiker och hos konsumenten. Varje mängd mat, som går förlorad, motsvarar den resurs som gått åt för att framställa den!

Grundfunktionen hos en förpackning är att skydda produkten och möjliggöra transport. Men tänk om den kan bidra till att minimera matsvinn även på andra sätt! Årets uppgift i PackChallenge är att skapa ett starkt koncept, som tydligt kommunicerar att förpackningen borde betraktas som en hjälte med en tydlig funktion. 

BillerudKorsnäs har samarbetat med Berghs School of Communication sedan 2010. PackChallenge, som en gång började som en årlig tävling, är idag en integrerad del av heltidsutbildningarna Grafisk design och Produktionsledning. Samarbetet ska sporra studenternas kreativitet och i kursplanen ge möjlighet att arbeta praktiskt med några av de utmaningar som framtidens förpackningar står inför. 

”Vi tycker att frågan om matsvinn är mycket angelägen och därför passar vi på att lyfta den i årets PackChallenge i samarbete med Bergs School of Communications. Förpackningar kan bidra till att minska matsvinn och det känns rätt att uppmärksamma framtidens designers, kommunikatörer och beslutsfattare vid en av världens bästa kommunikationsskolor på det. Stora frågor löses ofta bäst, när man samarbetar”, säger Henrik Essén, BillerudKorsnäs kommunikations- och hållbarhetsdirektör. 

Slutpresentationen av Berghs-studenternas lösningar sker den 31 oktober.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Berghs BillerudKorsnäs design förpackningstävling matsvinn Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK