...
Teknik för återvinning av EPS får stöd från Vinnova
Projektledaren Stefan Rudin och Harald Kant från ITON tillsammans med William Lehmus, affärsutvecklare på Science Park.

Det Aneby-baserade företaget ITON har utvecklat ett innovativt teknikkoncept för återvinning av EPS (expanderad polystyren eller cellplast) och får nu Vinnovastöd inom projektet RE:Source för fortsatt arbete inom området.
”Återvinning av EPS görs idag tyvärr i begränsad omfattning mot vad som  är önskvärt ur såväl företagsekonomisk synpunkt som ur miljöhänseende. Vårt arbete med att utveckla en mobil återvinningsprocess kommer ge möjlighet att återvinna stora delar av förbrukad EPS i framtiden”, säger Stefan Rudin, projektledare för ITON.


Det hela började för några år sedan när Harald Kant, en av grundarna till ITON, hörde en affärsgranne klaga över allt cellplastemballage, som bokstavligt växte honom över huvudet. När en sopbil slutligen kom för att hämta ”EPS-berget”, var det uppenbart att merparten av lasten består av ren luft. Går det verkligen inte att göra det här på något bättre och effektivare sätt, undrade grannen?

”Det ska vi ta reda på”, tänkte Harald och började göra tester med cellplastemballage. Testerna ledde så småningom fram till en enkel prototyp där cellplasten kunde reduceras till ren polystyren, dvs all gas är separerad och materialet kan användas som råvara vid plastproduktion.

Med prototypen vann ITON en idétävling på Science Park och bolaget är nu en del av Science Parks inkubator. Tillsammans med parkens affärsutvecklare kommer bolaget nu att satsa på att lansera produkten och ta in kapital för fortsatt expansion.

-------------------------------------
N.B.: Ett litet påpekande från redaktionen. I pressreleasen från Science Park används på flera ställen benämningen ”frigolit” om EPS-materialet. Men Frigolit är egentligen ett varumärke, precis som Volvo, Caterpillar eller Vespa! ”Cellplast” är därför en mer korrekt beteckning på materialet, om man nu inte vill använda förkortningen EPS...


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Cellplast EPS Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK