...
Toyota investerar i produktion av 100 % växtbaserad PET
Den 25 meter höga testanläggningen TCat-8 har uppförts i Silsbee, Texas.

Toyota Tsusho, som är den japanska storkoncernen Toyotas speciella handelsbolag, har gått in som investerare i USA-baserade teknologiföretaget Anellotech, som är specialiserade på utveckling och produktion av biobaserade baskemikalier och biomaterial.
Investeringsbeloppet, som ingen av parterna vill precisera, ska användas för att utveckla Anellotechs Bio-TCat-teknik, som används för produktion av bioplaster, och Anellotech hoppas nu att man med tekniken ska kunna producera 100 procent växtbaserad PET i stor skala. 


Anellotechs Bio-TCat-teknik innebär att icke-ätliga biomassor omvandlas till bioplastråvaror som bensen, toulen och andra xylener. Att tillverka hundra procentigt växtbaserad PET i stor, kommersiell skala, har hittills ingen bioplasttillverkare lyckats med och om Anellotech med hjälp av Toyota klarar av detta, så väntar en lukrativ global marknad på dem. År 2023 beräknas nämligen den globala marknaden för biobaserad PET ha ett värde av 13 miljarder US- dollar eller motsvarande cirka 112 miljarder kronor. En stor del av denna växt-PET-marknad förväntas bestå av dryckesförpackningar och andra livsmedelsförpackningar.

Toyota Tsushos investeringar har bland annat använts av Anellotech för att bygga en stor testanläggning i Silsbee, Texas. Syftet med den 25 meter höga testanläggningen, som kallas TCat-8, är att bekräfta lönsamheten och lämpligheten hos Bio-TCat-tekniken att även kunna fungera i stor skala.

”Testkörningarna i TCat-8 har redan genererat sådan information som behövs för att utforma kommersiella anläggningar, som kan producera 100 procent växtbaserad PET”, säger David Sudolsky, ordförande och VD för Anellotech.

Förutom Toyota Tsusho har även globala dryckesproducenten Suntory, som bland annat äger varumärkena Schweppes, Jim Beam, m fl., investerat i Anellotechs Bio-TCat-teknik och Suntory, som redan använder en del växtbaserad PET i sina mineralvattensflaskor under varumärket Tennensui, hoppas nu att med hjälp av Bio-TCat-tekniken kunna lansera flaskor bestående av hundra procent bio-PET.

”Vi räknar med att ha licens för att starta en första storskalig Bio-TCat-anläggning för kommersiell produktion av 100-procentigt växtbaserad PET innan utgången av det här decenniet”, säger David Sudolsky.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Anellotech Biomaterial bioråvara Dryckesförpackningar Forskning och utveckling FoU PET Plast Plastförpackningar Toyota

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK