...
Tvångsavgift på påsar ska rädda Chicagos ekonomi…
Chicagos borgmästare vill införa en 7-centsavgift på alla plastpåsar, som stadens butiker förser kunderna med.

Chicago i USA har länge brottats med ekonomiska problem, men nu vill stadens borgmästare Rahm Emanuel införa en tvångsavgift på plastpåsar för att balansera stadens budget.
Rahm Emanuel lade nyligen fram ett budgetförslag på 3,72 miljarder dollar (ca 33 miljarder kronor), som bland annat skall ge bättre lärarpensioner samt fler poliser utan att höja skatterna för stadens invånare. Men invånarna drabbas ändå på sitt sätt, eftersom borgmästaren delvis vill finansiera budgeten med en tvångsavgift på 7 cent på alla plastpåsar, som affärer och butiker förser kunderna med..!


Till saken hör att Chicago har redan tidigare beslutat om en 7-cents avgift på tunna plastpåsar, vilket resulterat i att de flesta kedjor och butiker gått över till tjockare plastpåsar eller papperspåsar för att undgå avgiften. Men nu vill borgmästare Emanuel införa en tvångsavgift även för dessa påsar!

Påsavgifterna – plus en specialavgift för folk som kör bil till stora sportevenemang! – skulle ge en extraintäkt på 37 miljoner dollar (knappt 330 miljoner kronor) enligt budgetförslaget.

Borgmästare Emanuels budgetsförslag har dock stött på hårt motstånd, inte minst från den vänsterorienterade aktivistgruppen The Grassroots Collaborative, som säger att borgmästaren fortsätter att begära att arbetarfamiljerna ska betala mer än sin beskärda del.

”Detta är inte hållbart. En avgift på plastpåsar genererar inte de resurser ,som krävs för att ta itu med de ekonomiska och rasrelaterade problemen i samhället” , säger gruppen i ett uttalande.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Övrigt plastpåsar USA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK