...
Återvinningsindustrierna tycker: ”Låt bärkassar bli en möjlighet”
”Låt bärkassar bli en möjlighet i en cirkulär ekonomi”, skriver Återvinningsindustrierna i sitt remissvar. (Bild Dreamstime)
”Att enbart sätta ett lägsta pris på plastbärkassar är fel väg att gå”, säger Britt Sahleström.

Återvinningsindustrierna uppmanar i ett remissvar regeringen att säga nej till Naturvårdsverkets förslag att sätta ett lägsta pris på plastbärkassar och i stället införa styrmedel som ökar återvinningen, minskar nedskräpningen och leder till att fler bärkassar produceras av återvunna råvaror.  

EU har i ett direktiv beslutat att alla medlemsländer måste minska förbrukningen av plastbärkassar. Det huvudsakliga syftet är att minska nedskräpningen, men även att minska resursanvändningen, som kassarna leder till. Naturvårdsverket har i en utredning till regeringen föreslagit ett lägsta pris på fem kr per plastbärkasse.

”Vi anser att Naturvårdsverket borde ha tagit ett helt annat grepp i sin analys av hur man ska uppfylla EU:s direktiv. Att enbart sätta ett lägsta pris på plastbärkassar och inte koppla det till några miljöåtgärder är fel väg att gå. Det finns styrmedel som skapar betydligt större miljönytta”, säger Britt Sahleström, VD för Återvinningsindustrierna.

Återvinningsindustrierna föreslår i stället att en extra avgift ska tas ut för plastbärkassar och att det ska finnas tydliga krav på vad avgiften får användas till. Avgiften bör omfatta även andra bärkassar på marknaden och differentieras så att bärkassar av återvunna råvaror får en lägre kostnad och därmed ett lägre pris ut mot kund.

”Det ger en viktig signal till konsumenterna att produkter av återvunna råvaror premieras på marknaden och att plastbärkassar i första hand ska lämnas till materialåtervinning, så att de kan bli till nya plastprodukter”, säger Britt Sahleström.

”Med vårt förslag driver vi på utvecklingen i Sverige. Bärkassarna kan bli en viktig symbolfråga i regeringens arbete för cirkulär ekonomi och för att öka kunskapen hos konsumenterna om att vi måste öka återvinningen av de resurser, som finns i alla utslitna produkter”, säger Britt Sahleström.

Här kan du läsa Återvinningsindustriernas remissvar: ”Minskad förbrukning av plastbärkassar.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Återvinningsindustrierna Bärkassar EU Miljö Naturvårdsverket Plast plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK