...
Plastkapsyler kan användas som effektiva reningsverk!
Använda plastkapsyler till dryckesflaskor. kan användas som ”minireningsverk” för att rena vatten!
Biofortz-produkten, till vänster, används i dag till vattenrening med hjälp av biofilm. En vanlig, använd, skruvkork av plast kan göra samma nytta, menar entreprenören Alex Fassbender i USA.

”Skruvkorkar kan användas som minreningsverk för att rena vatten”, menar Alex Fassbender, som nu initierat konceptet CapBiom.

Uttjänta plastskruvkorkar till PET-flaskor och liknande dryckesflaskor i plast kan användas som ”minireningsverk” för att rena vatten, menar Alex Fassbender, VD i USA-baserade EcoVia Corp.
Storleken och formen på plastkapsylerna gör att dessa kan ersätta sådana specialutvecklade plastprodukter, som i dag används till vattenrening och som är kända under varumärket ”Bioportz”. 
”Plastkapsylerna är lika effektiva, men tio gånger billigare”, menar Alex Fassbender.


Plastprodukten Bioportz används i dag för rening av olika typer av vatten, även avloppsvatten, och fungerar på så sätt att organisk så kallad ”biofilm”, som består av olika bakterietyper, bildas på plastdetaljernas ytor. Bakterierna ”äter” de föroreningar som finns i vattnet och genom att konstruktionen av Biofortz innebär att varje plastdetalj får en mycket stor yta, där bakterierna kan fästa, och genom att använda stora mängder av Biofortz, som vattnet får sippra igenom, så får man en effektiv reningsprocess.

Biofortz används i flera olika typer av vattenreningsrocesser, alltifrån enkla genomsippringsfilter till mer komplicerade processer som MBBR (Moving Bed Biofilm Reactors), IFAS (Integrated Fixed film Activated Sludge reactors), m fl.

Nu menar Alex Fassbender att använda skruvkorkar av plast kan ersätta de betydligt dyrare Biofortz-produkterna. Plastkapsylerna, med sina räfflor och gängor, ger också stora ytor, där bakterierna kan fästa och fånga upp föroreningar. 

”Skruvkorkarna har exakt rätt form, rätt storlek och är i samma material, så varför inte?”, säger Alex Fassbender.

För att försöka göra verklighet av sitt reningskoncept har Alex Fassbender patensökt innovationen CapBiom, som alltså helt enkelt består av använda plastförslutningar av skruvkorksmodell, vilka används för odling av biofilm. Precis som Biofortz-produkterna kan plastkapsylerna, när biofilmen är övermättad, tvättas rena och sedan användas om och om igen.

Biofilm finns och bildas i stort sett överallt. Är det bara fuktigt eller blött så kan biofilm bildas och växa. Biofilm är komplexa konglomerat av mikroorganismer, som fäster på ytor och skapar små ´biofilmsamhällen´, vilka livnär sig på och bryter ner andra organismer – föroreningar – som finns i den omgivande miljön.

”En annan fördel med använda plastskruvkorkar är att de kan användas direkt som de är. De behöver inte tvättas eller rengöras på annat sätt. Tvärtom –är de smutsiga och har dryckesrester och kanske begynnande biofilm så desto bättre. Det gäller bara att kunna samla in dem på ett effektivt sätt”, säger Alex Fassbender.

För Alex Fassbenders miljöteknikföretag EcoVia, beläget i staden Vienna i Virginia, USA, är nu det stora problemet hur man ska kunna organisera en effektiv insamlingsteknik för att få ihop tillräckligt många plastkapsyler av de miljontals och åter miljontals, som används dagligen i USA.

”Plastkapsyler och liknande förslutningar bidrar till problemet med skadligt plastavfall i hav och oceaner. Kan vi få människor att istället deponera plastkorkarna på speciella ställen, där de kan samlas in, så minskar vi avfallet i haven och får samtidigt underlag till effektiva vattenreningsverk”, menar Alex Fassbender.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-10-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Dryckesförpackningar förslutning Miljö Övrigt Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK