...
Flexibel och stark bioplast kan ersätta oljebaserad PP
Den nya PLA-baserade bioplasten från spanska Aimplas kan ersätta PP i livsmedelsförpackningar.

Spanska plastföretaget Aimplas har utvecklat en flexibel PLA-baserad bioplast, som är 200 procent mer motståndskraftig mot yttre påverkan än tidigare PLA-plaster. Den nya bioplasten betecknas som så stark och motståndskraftig att den anses kunna användas istället för konventionell polypropen (PP) vid tillverkning av olika plastprodukter som livsmedelförpackningar och biomedicinska produkter.

Aimplas nya bioplast har utvecklats inom ramen för EU:s innovationsprogram InnoREX, där elva företag och teknikcentra deltagit under koordination av tyska Fraunhofer-institutet för kemiteknik.

I InnoREX-programmet användes en extruder som en reaktor för att producera polymjölksyra (PLA) från laktid. Tekniken gör att man inte behöver använda kemiska katalysatorer samt att man kan använda alternativa energikällor som mikrovågor eller ultraljud för att förbättra reaktionens kinetik. Tekniken innebär också att inga metallpartiklar förekommer i processen, vilket ger en miljövänligare och renare tillverkning.

Under processen gjordes också ingående mätningar hur viskositeten hos materialet förändrades och hur egenskaperna hos biopolymererna kunde modifieras genom tillsättning av additiver och/eller fyllmedel. Det var i detta skede, som man uppnådde den modifierade PLA-plasten, som är mer flexibel och dubbelt så motståndkraftig mot yttre påverkan som tidigare varianter.

Det nya materialet kan behandlas och formas genom formsprutning eller termoformning och därmed användas i applikationer, där man vanligen använder oljebaserad PP. Elimineringen av metallpartiklar gör det också möjligt att använda de nya biopolymererna inom nya sektorer, som exempelvis biomedicin.

Aimplas skriver att tillverkningsprocessen gör det möjligt att tillverka den nya motståndkraftiga PLA-plasten i bulkskala och att det också finns möjlighet att processa den genom extrudering.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-11-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Livsmedelsförpackningar Övrigt Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK