...
Polarbröd byter fossilt PE mot brasiliansk bioplast
Alla flexibla förpackningar i Polarbröds sortiment kommer i fortsättningen att vara tillverkade av ”grön” bioplast från brasilianska Braskem.
”Vi har kommit till slutsatsen att detta är det bästa valet”, säger Johan Granberg.

Braskems ”gröna” polyeten är tillverkad med sockerrör som råvara.

Polarbröd, Sveriges tredje största bageri, har beslutat att byta ut plastmaterialet i alla sina flexibla förpackningar mot bioplast, tillverkad av sockerrör av brasilianska plastföretaget Braskem.
Idag använder Polarbröd konventionell oljebaserad polyeten (PE) i sina förpackningar, men mot bakgrund av bolagets uttalade strategi att bli mer hållbart kommer man nu att byta till Braskems ”gröna” I'm greenTM-polyeten.


”Vi har fattat beslut om att använda Braskems bioplast till alla förpackningar i vårt sortiment. Även om konsekvenserna blir en högre kostnad, så har vi kommit till slutsatsen att detta är det bästa valet”, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg.

En övergång till bioplast innebär att Polarbröd avsevärt kommer att minska koldioxidavtrycket från sina förpackningar jämfört med fossila alternativ. Sockerrör, som är råvaran till Braskems biopolyeten, är en förnybar resurs, som under varje tillväxtcykel fångar och binder koldioxid ur atmosfären. Beräkningar visar att för varje kilo bioplast, som Polarbröd använder i sina förpackningar, minskas det totala koldioxidutsläppet, räknat ”from cradle to gate” med 4,5 kilo koldioxid.

”Vi är verkligen glada över att ha Polarbröd som partner och att bolaget visar sitt engagemang för hållbarhet genom att införa biopolyeten i hela sitt förpackningssortiment. Det är en övergång till grön plast som hittills inget annat bageri i världen genomfört!”, sade Marco Jensen, Braskems affärsområdeschef Renewable Chemicals Europe & North America, när nyheten tillkännagavs under den stora K-mässan i Düsseldorf nyligen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-11-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial biopolyeten bioråvara Braskem flexibla förpackningar Plast Plastförpackningar Polarbröd

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK