...
Bioplast från alkohol blir färg- och livsmedelsförpackningar
Aquapak Polymers plastmaterial är vattenlösligt men ändå så starkt och motståndskraftigt att det lämpar sig till flexibla förpackningar för flera olika produkttyper.
Mike Everard, VD för Aquapak Polymers, tror på en lysande framtid för företagets PVOH-plast.

PVOH-plasten processas bland annat genom extrudering.

Aquapak Polymers bygger just nu en ca 5.000 kvadratmeter stor fabriksanläggning i södra Birmingham, där den nya plasten ska tillverkas.

Brittiska företaget Aquapak Polymers, Ltd., med säte i Birmingham, har utvecklat ett alkoholbaserat, bionedbrytbart plastmaterial, som är lämpligt till flexibla förpackningar till livsmedel och elektronikvaror samt kemiska produkter som målarfärg, m fl.
Aquapaks nya plastmaterial baseras på polyvinylalkohol (PVOH) och är resultatet av ett fem år långt forsknings- och utvecklingsarbete i samarbete med kemister, plastfilmstillverkare, förpackningsexperter och avfallshanteringsföretag.


PVOH är en vattenlöslig biopolymer, som vanligtvis används som omslagsplast runt diskmaskins- och tvättmaskinstabletter, etc. Aquapak Polymers PVOH-plast är också vattenlöslig, men den är betydligt starkare, mer motståndskraftig samt har väsentligt bättre barriäregenskaper och kan därför används i exempelvis flexibla förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers VD Mike Everard kan företagets PVOH-film ersätta konventionella plaster eller stärkelsebaserade bioplaster i flexibla livsmedelsförpackningar för flera olika produkttyper från torra varor som kex och kakor till kött-, fisk- och charkprodukter. Plasten kan också användas som fönster i kuvert och brödpåsar. 

”Den polymerprocess, som vi utvecklat, tilldrar sig stort intresse från olika förpackningsanvändare och avfallshanterare. Som förpackningsmaterial överträffar det såväl stärkelsebaserade bioplaster som många konventionella fossila plaster. Eftersom vårt material är både vattenlösligt, bionedbrytbart och komposterbart är det högintressant även ur avfallshanteringssynpunkt”, säger Mike Everard.

Aqupaks PVOH-plast är livsmedelsgodkänd och omfattande tester visar dessutom att plasten är non-toxisk för marint liv och ofarlig för miljön i allmänhet. Att plasten är vattenlöslig innebär dessutom att den kan processas med avloppsvatten eller recirkulerat vatten i återvinningsanläggningar. Vattenlösligheten gör också att plasten är lätt att avlägsna, när den är integrerad med hårdplast, vilket annars kan vålla problem i vid plaståtervinning.

Ett annat stort användningsområde för Aquapaks PVOH-plast är flexibla förpackningar för målarfärg och andra kemikalier, där Aquapak Polymers just nu förhandlar med flera brittiska färgtillverkare om att testa förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers har plasten utmärkta barriäregenskaper mot olja, lösningsmedel och syre. Den är också punkteringssäker och motståndkraftig. Genom att målarfärgen förpackas i flexibla påsar i stället för traditionella metall- eller plasthinkar finns det en stor potential att locka konsumenter, genom att förpackningstypen står ut i butikshyllorna.

”Mycket av utvecklingen inom färgsektorn har gått ut på att göra själva produkterna ´grönare´ och mer miljövänliga, men man glömmer gärna bort förpackningarna. Nu kan vi genom kommersiella tester visa både färgtillverkare, återförsäljare och användare på vilka fördelar en helt återvinningsbar flexibel plastpåse har jämfört med traditionella metall- eller plasthinkar”, säger Mike Everard.

Enligt Aqupak Polymers uppgår förpackningsmängden inom målarfärg i Storbritannien till 78 miljoner styva plastbehållare och 50 miljoner metallburkar och –hinkar varje år. Eftersom endast en tredjedel av alla brittiska återvinningsstationer tar emot plast- och metallbehållare med färgrester, så innebär det att de flesta uttjänta färgburkar och -hinkar i stället hamnar i deponier eller bland förbränningsmaterial, alternativt ”lagras” i källare, garage och förråd runt om i landet...

”Våra flexibla färgförpackningar kan tömmas helt och hållet på färg och tester visar att de tomma påsarna sedan kan lämnas med andra plastförpackningar till återvinning. Tack vare att PVOH-plasten är vattenlöslig kan den lätt tvättas bort och andra återvinningsbara plastdetaljer, som ingår i färgförpackningen, kan utvinnas och återanvändas i andra plastprodukter”, berättar Mike Everard.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-11-10

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK