...
Helt vattenfri smörjning till Tetra Paks packlinjer
”Torr” smörjning kan nu användas till transportband och annan distributionsutrustning vid Tetra Paks packlinjer.
Påfyllning av ”torrt” smörjmedel i appliceringsutrustningen.

Närbild på en del av appliceringsutrustningen till ett ”Tetra Pak Dry Lubrication” kit.

”Fördelarna med torr smörjning talar för sig själva” ,säger Klara Svedberg, Tetra Pak, Lund.

Tetra Pak lanserar ett nytt, helt vattenfritt, smörjningskoncept avsett för förpackningslinjekomponenter som transportband och liknande.
Den nya lösningen minskar dramatiskt vattenförbrukningen i förpackningslinjerna och reducerar även elförbrukningen samt antalet mantimmar, som behövs för maskinunderhåll.


Traditionell smörjning av transportband, etc., sker med så kallad ”våt smörjning”, där man använder stora mängder vatten uppblandat med smörjolja – något som gör att både utrustning och fabriksgolv ständigt är blöta.
Med det nya konceptet från Tetra Pak är smörjningsprocessen så gott som torr. Inget vatten behövs, utan endast små mängder livsmedelsgodkänd smörjolja. En ärtstor droppe, som appliceras direkt på transportbandet, är allt som behövs för att minska friktionen mellan bandet och de transporterade förpackningarna, enligt ett pressmeddelande från Tetra Pak.

Cirka 35.000 liter vatten per år och förpackningslinje sparas genom den nya ”torra” smörjningsmetoden, enligt Tetra Pak. Enligt företaget innebär användandet av torr smörjning även att antalet mantimmar, som behövs för maskinunderhåll av packlinjen, minskar med cirka 75 procent, samtidigt som metoden innebär minskade hälsorisker och ökad säkerhet för den operativa personalen på fabriksgolvet.

Tetra Pak har utvecklat ett komplett system för ”torr” smörjning, vilket kan installeras i en kunds förpackningslinje på cirka fem minuter. Konceptet kallas ”Tetra Pak Dry Lubrication” och ett kit består av appliceringssystem, smörjmedel och installation.

”Vi är glada att kunna erbjuda en mycket mer effektiv smörjningslösning till våra kunder och hjälpa dem att förbättra funktionsdugligheten och minska kostnaderna. Med en uppskattad minskning av driftskostnaderna med 50 procent jämfört med våt smörjning talar fördelarna med ett torrt smörjsystem för sig själva!”, säger Klara Svedberg, ansvarig för reservdelar, förbrukningsmaterial och uppgraderingar hos Tetra Pak i Lund.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-11-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaskin Förpackningsmaskiner Maskin och Utrustning Materialhanteringsutrustningar Övrigt Tetra Pak transportband

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK