...
Är pantsystem lösningen på plastpåsarnas miljöpåverkan?
Startup-företaget PantaPåsen har initierat ett pantsystem för plastpåsar och plastbärkassar. Teknikmagasinets butik på Liljeholmen i Stockholm var först med att ansluta sig. (N.B. Bilden är ett montage)
Entreprenören och civilingenjören Suwar Mert har startat företaget PantaPåsen.

Pant på plastbärkassar kan vara ett sätt att minska plastpåsarna miljöpåverkan. Det menar entreprenören och civilingenjören Suwar Mert, som ligger bakom startup-företaget PantaPåsen. Han menar att ett pantsystem, som är uppbyggt på samma sätt som de framgångsrika pantsystemen för plastflaskor och metallburkar, kan få konsumenterna att sätta mer värde på påsarna, samtidigt som ett pantsystem ger möjlighet att styra återvinningen.

PantaPåsen har utvecklat en digital plattform för att göra det enkelt att återvinna plastpåsar med pant. Företaget vill göra plastpåsarna synliga för alla och förändra återvinningsbranschen. 
”Att panta ska vara en rolig, enkel och självklar del av vardagen”, skriver företaget på sin hemsida.

Hittills är det bara en butik –Teknikmagasinets butik  på Liljeholmen i Stockholm – som anslutit sig till pantsystemet, men PantaPåsen och Suwar Mert är övertygade om att antalet anslutna butiker och butikskedjor snabbt kommer att öka, när kännedomen om pantsystemet sprids.

För att informera om fördelarna med ett pantsystem har PantaPåsens VD Suwar Mert, tillsammans med Leif Nilsson, styrelseordförande i Svensk Plastindustriförening (SPIF) och doktor Jagdeep Singh, forskare inom industriell ekologi vid KTH, skrivit en debattartikel, som bland annat publicerats på den oberoende miljöplattformen Supermiljöbloggen.

”Varje år pantar vi svenskar 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor – eller närmare 90 procent av alla burkar och PET-flaskor som säljs.
Så varför inte göra samma sak med plastbärkassar?
Med ett sådant initiativ skulle vi för första gången ge plastbärkassar ett verkligt värde för konsumenter och ett incitament till att inte låta dem hamna i naturen. Ett pantsystem för plastbärkassar har en dubbel effekt. Det innebär att konsumenten tänker till en gång extra innan påsen köps, men framför allt minskar det risken för att påsen ska hamna på villovägar. Med detta kan vi ta ett stort steg in i en cirkulär ekonomi där vi hushållar med våra resurser på jorden”, skriver de tre i artikeln, där de också konstaterar att vi i Sverige använder cirka 1,4 miljarder plastbärkassar varje år.

Mer om PantaPåsen och deras pantsystem kan du läsa på företagets hemsida.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-11-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bärkassar Miljö Övrigt pant pantautomat Plast plastavfall plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK