...
Mikrofibrillär cellulosa ska ge BillerudKorsnäs bättre kartong
”Tillsats av MFC kan förbättra våra kartongmaterial och göra dem ännu mer konkurrenskraftiga”, säger Magnus Wikström.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man efter lovande initiala försök nu går vidare med fullskaliga försök med att tillsätta mikrofibrillär cellulosa (MFC) i sina kartongprodukter. Försöket har möjliggjorts genom ett nytt samarbete med norska bioraffinaderiet Borregaard.

Den senaste tidens utveckling har öppnat för att i industriell skala extrahera fibriller från cellulosahaltiga träfibrer. För en tillverkare av papper och kartong öppnas möjligheter till nya funktioner och förbättrad resurseffektivitet genom tillsats avMFC i produktionsprocessen

För att undersöka dessa möjligheter har BillerudKorsnäs under 2016 genomfört småskaliga tester i full produktion. Baserat på resultaten av dessa initiala tester har företaget nu beslutat att fullskaliga försök startas i början av 2017.

BillerudKorsnäs kortsiktiga mål är att med mindre material uppnå samma hållfasthetsegenskaper för sina kartongprodukter, så kallad ”lättviktning”. I framtiden kan användning av MFC också bli en möjlighet att ersätta de tunna barriärskikt av plast eller aluminium, som idag ofta används i de i övrigt förnybara fiberbaserade förpackningarna. 

De fullskaliga försöken är möjliga genom ett nytt samarbete med Borregaard, en global ledare inom innovativa bioraffinaderilösningar. Genom detta samarbete får BillerudKorsnäs leveranser av MFC från en nystartad MFC-anläggning hos Borregaard i Sarpsborg, Norge.

”Genom tillsats av MFC vill vi ytterligare förbättra våra material och göra dem ännu mer konkurrenskraftiga mot huvudkonkurrenten, som är fossilbaserade plastförpackningar. På det sättet kan vi öka vårt positiva bidrag av hållbara produkter. Vi är mycket glada över samarbetet med Borregaard, och att ha dem som vår leverantör av MFC i detta utvecklingsprojekt”, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

Borregaard har under mer än tio år utvecklat sin MFC-teknik Exilva och är det första företaget i världen att kommersialisera MFC genom sin nya produktionsanläggning, som invigdes tredje kvartalet i år.  

”Borregaard välkomnar detta samarbete med BillerudKorsnäs. Våra Exilva MFC-produkter har utmärkt styrka och goda barriäregenskaper, och är därför bra material för BillerudKorsnäs och företagets hållbara förpackningslösningar”, säger Pål Romberg, VD Exilva.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs cellulosa Forskning och utveckling FoU Kartong

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK