...
”Gröna” papperskassar är ett bättre miljöval än plastkassar
Papperskassar tillverkade med hjälp av ”grön” energi har mindre miljöpåverkan än exempelvis plastkassar.
Graf som visar miljöpåverkan från olika pappers- och plastbärkassar.

Kassar och bärpåsar av plast dominerar  i detaljhandeln, men nu visar en färsk undersökning från IVL Miljöinstitutet att papperkassar tillverkade med hjälp av ”grön” och förnybar energi är ett betydligt bättre miljöval.
Undersökningen är beställd av BillerudKorsnäs, som ville få en genomlysning på hur papperskassar tillverkade av bolagets nyfiberbaserade material står sig, när det gäller miljöpåverkan, i förhållande till papperskassar av återvunnet material och till kassar av bioplast och fossil plast.


”Av de olika kassar, som vi undersökt, har papperskassen av material från BillerudKorsnäs minst klimatpåverkan”, säger Lena Dahlgren, uppdragsledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Av undersökningen framgår att BillerudKorsnäs använder en mycket stor andel förnybar ”grön” energi i sin produktion och detta bidrar starkt till att bolagets material, som är tillverkat av jungfrulig fiber, är det bästa ur ett klimatperspektiv av de undersökta kassarna. IVL:s livscykelanalys visar till exempel att en kasse av återvunnen plast står för mer än dubbelt så stort klimatavtryck, som en papperskasse av material från BillerudKorsnäs.

I Sverige är målet att halvera användningen av plastkassar fram till år 2025. BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man vill leda omställningen till ett hållbart samhälle genom att tillverka fiberbaserade förpackningsmaterial från ansvarsfullt skötta skogar.

”Studien visar tydligt fördelarna med vårt biobaserade material och vår energieffektiva produktion. Nu vet vi med säkerhet att vår produkt har stora klimatfördelar jämfört med andra material”, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

Bara i Sverige används över 1,3 miljarder plastkassar om året. En majoritet av landets klädkedjor och detaljhandlare använder plastkassar – och nu under julhandeln ökar konsumtionen av plastkassar ytterligare. BillerudKorsnäs uppmuntrar nu detaljhandeln att agera för att minska sitt klimatavtryck.

”Butikskedjorna har möjlighet att med stöd av dessa resultat se över sitt utbud av kassar och välja kassar med liten klimatpåverkan och här kan vi vara en del av lösningen”, säger Henrik Essén.

Hela undersökningen från IVL Miljöinstitutet kan du läsa HÄR.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bärkassar BillerudKorsnäs färskfiber IVL Miljö Pappersförpackningar Plast plastpåsar undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK