...
Nytt barriärmaterial ger bättre dryckesförpackningar i kartong
SIG Combiblocs vätskekartongförpackningar ska nu förses med det nya barriärmaterialet combibloc RS.
Schematisk skiss av uppbyggnaden av det nya barriärmaterialet. De gröna skikten visar placeringen av det nyutvecklade kompositmaterialet.

Schweiziska dryckesförpackningsproducenten SIG Combibloc har utvecklat ett nytt barriärmaterial som ska förbättra egenskaperna hos förpackningar av vätskekartong.
Materialet har fått beteckningen combibloc RS, där ”RS” står för ”Robust Structure”. Det är ett kompositbaserat laminat, som ska bli standard i alla combibloc- och combifit-förpackningar, vilka används i SIG Combiblocs fyllningsmaskiner för mejeriprodukter och icke-kolsyrade läskedrycker.


”combibloc RS innebär att mindre mängd material krävs vilket minskar den totala vikten på förpackningarna och ger en positiv miljöeffekt. Koldioxidavtrycket minskar med upp till sex procent per förpackningar”, säger Norbert Garitz, chef för produktteknologi hos SIG Combibloc.

SIG Combibloc skriver i ett pressmeddelande att combibloc RS kännetecknas av en ny materialkomposition, som optimerar egenskaperna hos vätskekartongen. Bland annat används en annan polymer för de inre skikten än tidigare, vilket gör den nya barriärstrukturen extra tålig, när vätskekartongen processas och formas till förpackningar. Det allra innersta lagret i barriären, vilket kommer i direktkontakt med den förpackade produkten, är dock oförändrat. Oförändrat är också kartongens tryckvänliga ytterskikt av polyeten.

En annan fördel med det nya barriärmaterialet och som också gett det dess namn är att det möjliggör större toleranser i maskininställningar, medan vätskekartongen processas, speciellt vid förslutningsmomenten av topp och botten av förpackningarna.

”Färre driftstopp och mindre spill är viktiga fördelar som uppnås med det nya robusta barriärmaterialet”, säger Jannis Ochsmann, teknisk projektledare inom Global Technology hos SIG Combibloc.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-12

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK