...
BillerudKorsnäs investerar 5,7 miljarder i ny kartongmaskin
BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Gruvön, sedd från luften.
”Ett historiskt beslut för BillerudKorsnäs”, säger Per Lindberg.

Styrelsen för BillerudKorsnäs har beslutat att genomföra den största framtidssatsningen i bolagets historia och en av de största i Sverige de senaste åren - investeringen i en ny kartongmaskin vid produktionsanläggningen i Gruvön. Satsningen görs mot bakgrund av den ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen.

Den nu beslutade investeringen om 5,7 miljarder kronor innebär att en ny kartongmaskin byggs vid anläggningen i Gruvön samt att ombyggnationer görs i existerande massabruk.

Kartongmaskinen får en kapacitet om 550.000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner. Investeringsprojektet startar omgående och produktionen beräknas starta under första kvartalet 2019.

”Detta är ett historiskt beslut för BillerudKorsnäs. Den stabila marknadstillväxten för vätskekartong och annan förpackningskartong, tillsammans med vår världsunika spetskompetens inom området, gör oss perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad. När vi utvärderat olika alternativ har tillgången till förnyelsebar råvara från hållbart brukade skogar i Norden vägt mycket tungt”, säger Per Lindberg, BillerudKorsnäs VD och koncernchef.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att efterfrågan på hållbara lösningar växer över hela världen, när fler och fler aktörer som varumärkesägare, livsmedelshandel och konsumenter gör medvetna val. Då nuvarande produktionskapacitet vid BillerudKorsnäs anläggningar på sikt inte räcker till, för att tillfredsställa den framtida efterfrågan, har möjligheten till ny kartongproduktion vid Gruvön studerats ingående sedan 2015.

Förutom tillväxten inom vätske- och annan förpackningskartong innebär styrelsens beslut en renodling av produktionsstrukturen inom koncernen. Nuvarande pappersproduktion i Gruvön kommer successivt att flyttas till andra anläggningar inom koncernen i och med uppstartsperioden för den nya kartongmaskinen, med ambitionen att erbjuda kunderna fullgoda alternativ. Gruvöns produktion av kvalitetsledande fluting kommer inte att beröras av investeringen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs dryckeskartong Ekonomi Gruvön Kartong Kartongförpackningar Kartongmaskin Per Lindberg vätskekartong

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK