...
Iggesunds julkort 2016 kan vikas till 44.000 varianter...
Årets julkort från Iggesund Paperboard är tillverkat av kartongen Invercote och kan avnjutas i drygt 44.000 varianter. Mångsidigare kan ett julkort knappast bli!  (Bild Iggesund Paperboard)

Iggesund Paperboards brukar producera avancerade, unika julkort och årets kort är inget undantag. Kortet, som föreställer snöflingor, kan nämligen vikas till mer än 44.000 varianter, från kritvitt till en blåaktig vinterton.
Julkortet består av sju stansade snöflingor med olika tryck på respektive sida. Dessa 14 varianter på flingor kan vikas till drygt 44 000 olika mönster.  


De snöflingemönster, som man skapar, innesluter sedan ett kort gjort på Invercote Metalprint 359 g/m2 med toner av cyan tryckt på metallfolien och den traditionella julhälsningen på motsatta sidan.

För designen svarar den tyske designern Peter Dahmen, som de senaste åren specialiserat sig på digital efterbearbetning, många gånger i samarbete med israeliska Highcon.
 
”Digital efterbearbetning är ett spännande område och Iggesunds julkort är ett av de mest avancerade jobb jag gjort på detta område. I teorin skulle man kunna genomföra projektet med traditionella stansverktyg, men med en upplagestorlek, som denna, skulle den traditionella stansningen bli mycket dyrare, eftersom man då manuellt måste rensa bort de pappersytor, som man inte vill ha kar”, berättar Peter Dahmen.

Peter Dahmen har haft Highcons konstruktör Yaron Eshel som sitt tekniska stöd i skapandeprocessen.
 
”Jag fick idén till kortet natten före en flygresa. Jag hade svårt att sova, men när tanken på kortets utformning kom till mig var tvungen att kliva ur sängen och skriva ned den innan den försvann ur medvetandet”, berättar Peter Dahmen.

Dagen därpå, under långflygning till Israel förfinade han skisserna på sin Ipad och väl framme visade han resultatet för Yaron.
 
”När han sa att det var möjligt att göra detta i Highcons process var grunden lagd.”

Iggesund Paperboards motiv till att göra avancerade julkort är inte bara ett uttryck för att man med viss elegans vill skicka en julhälsning till sina kunder.
 
”Vi letar aktivt efter nya lösningar och nya tekniker, eller nyskapande användning av traditionella metoder, som kan tjäna som inspiration till våra kunder över hela världen. Julkortet är ett tryckt prov, som visar på vad man kan få ut av våra kartongkvaliteter Invercote och Incada”, säger Anna Adler, projektledare på Iggesund Paperboard med ett tiotal julkortsproduktioner på sitt samvete.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Iggesund Iggesund Paperboard Incada Invercote Kartong Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK