...
Avfall Sverige vill göra oss alla till miljönärer i jul...
Avfall Sverige vill att vi ska bli miljönärvänliga och ge alternativa julklappar.

Branschorganisationen Avfall Sverige vill slå ett slag för ett hållbart julfirande med julklappar, som är alternativ till handelns traditionsenliga ”Årets julklapp” (som i år är s.k. VR-glasögon). 
Avfall Sverige har myntat begreppet ”Miljönär-vänlig” och föreslår att vi ger varandra alternativa julklappar, som inte bara sprider glädje till våra närmaste, utan också är en present till oss alla genom att vara snälla mot miljön - att laga, låna och återanvända.


Julen är konsumtionens högborg. Nästan varje år slår julhandeln rekord, när det gäller inköp av julklappar och mat, och samtidigt med det ökar mängden avfall. Om vi fortsätter i den takten kommer avfallsmängderna att vara fördubblade inom 15 år, skriver Avfall Sverige i ett pressmeddelande. Och detta är en utveckling som branschorganisationen vill bromsa.

”December är en viktig månad för detaljhandeln och kommer så vara även i år. Men kan vi få någon att köpa en begagnad leksak eller fira jul i en lånad klänning, så ser vi gärna detta som Årets Julklapp”, säger Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall.

För att inspirera svenskarna att konsumera hållbart har man från Avfall Sverige tagit fram märkningen ”Miljönär-vänlig”. Den ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända – eller på annat sätt minska avfallet.

På hemsidan miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till de cirka 900 märkta verksamheterna.

”Vi arbetar ju för att minska avfallet på flera olika vis och nivåer. Något, som man också kan tänka på i julhandeln, är att begagnade julklappar man köper på second-hand faktiskt saknar originalförpackning, vilket såklart också sparar på miljön”, avslutar Anna-Carin Gripwall.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-12-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Avfall Sverige Miljö Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK