...
Rekordåtervinning väntar i den svenska fjällvärlden
I fjol samlades mer än en miljon burkar och flaskor in i den svenska fjällvärlden.
”Våra siffror visar att konceptet fungerar och att insamlingen ökar år från år”, säger Carita Classon, produktchef vid Pantamera.

Nu är årets skidsäsong igång i den svenska fjällvärlden. Stugor, lägenheter och hotellrum bokas upp i rask takt. Fler människor på fjällsemester betyder också mer pant och återvinning i fjällen. Sedan många år samarbetar Pantamera/Returpack med en stor del av landets skidanläggningar för att göra det enkelt att panta och ta ett miljöansvar även på semestern. Under förra säsongen samlades över en miljon förpackningar in genom samarbetet – en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Varje år turistar runt två miljoner svenskar i fjällen. Samtidigt konsumeras också en hel del dryck på burk och flaska. När årets säsong nu inleds, är det sjunde året i rad som Pantamera samarbetar med skid- och stuganläggningar för att så många burkar och flaskor som möjligt ska återvinnas.

”Vi vet att svenskarna vill panta, och vi jobbar ständigt för att det ska vara lätt att göra rätt. Vi utökar vårt samarbete med Sveriges skid- och stuganläggningar för varje år, både med fler insamlingsmöjligheter på anläggningarna, och med nya destinationer. Det är kul att se våra siffror, som så tydligt visar, att konceptet fungerar och att insamlingen ökar år från år”, säger Carita Classon, produktchef vid Pantamera.

Panthanteringen i fjällen handlar både om att göra en insats för miljön och ta ansvar för att pantpengarna går till någon form av välgörenhet. Under åren har pantpengarna, som samlats in, gått till allt från att stötta fjällräddningsstationer och lokala idrottstalanger till att rädda den svenska fjällräven.

Skistar, som äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen, har under flera år samarbetat med Pantamera. Inför årets säsong har de ytterligare utökat möjligheterna för sina gäster att lämna pantbelagda burkar och flaskor, bland annat kring värmestugor och restauranger i Skistar Sälen.

”För oss ger samarbetet med Pantamera goda förutsättningar att förena hållbarhet av olika slag. Vi värnar om vår fjällmiljö och genom att göra det enkelt för våra gäster att panta så bidrar vi tillsammans till att hålla naturen ren. Detta ger också stöd till social hållbarhet för barn, då pantpengarna oavkortat går till Alla på snö, ett projekt tillsammans med Svenska skidförbundet, där så många fjärdeklassare som möjligt kostnadsfritt får vara ute i friska luften och röra på sig på snö”, säger Linda Morell, reklam- och PR-chef hos SkiStar.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Övrigt pant Pantamera Returpack

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK