...
Tyska Thyssenkrupp bygger stor PLA-anläggning i Kina
Tråg, bägare, film och textilier tillverkade av bioplasten PLA framställd med PLAneo®-teknologi.

Tyska Thyssenkrupp Industrial Solutions AG ska bygga en stor anläggning i Kina för tillverkning av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA.
Fabriken ska uppföras i staden Changchun, som är huvudort i provinsen Jilion i södra Manchuriet i nordöstra Kina. Tillverkningskapaciteten blir 10.000 ton PLA om året och driftstarten är planerad till första kvartalet 2018.


Bioplasten, som ska tillverkas vid den kinesiska fabriken, produceras med den speciella PLAneo®-processen, som utvecklats av Thyssenkrupp Industrial Solutions schweiziska dotterbolag Uhde Inventa-Fischer och dess affärsområde Polycondensation Technologies.

PLA tillverkad med PLAneo®-processen kan användas till ett flertal olika produkter. Vanligast är olika förpackningslösningar som livsmedelsfilm, dryckesbägare, tråg, etc. Men bioplasten kan även produceras i form av tunna, starka fiber, som användas för tillverkning av kläder som t-shirts, m fl.

Utvecklingen av PLAneo®-teknologin har pågått under flera år. Efter omfattande och lyckosamma tillverkningstester på laboratorienivå startade Uhde Inventa-Fischer Polycondensation Technologies år 2005 en minifabrik i Berlin, där man optimerade processtekniken och utrustningen och kontinuerligt producerade PLA i mindre mängder.

Detta följdes upp med att man år 2011 startade en pilotfabrik i tyska Guben, nära gränsen till Polen. Kapaciteten vid pilotanläggningen i Guben var 500 ton per år och fabriken byggdes för att visa att det är möjligt att med PLAneo® tillverka mjölksyrabaserad bioplast i industriell skala.

UIF Polycondensation Technologies har nu licensen på tillverkning av PLA med PLAneo®-teknologin och enligt företaget är det möjligt att använda tekniken för produktionsmängder upp till 100.000 ton per år. Med tekniken kan man också tillverka en mängd olika polymerkvaliteter, specialanpassade efter kundernas behov.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Kina Plast plastfolie Plastförpackningar Tyskland

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK