...
Finska Amerplast lanserar ”cirkulär ekonomi-påsar”
Amerplasts ”cirkulär ekonomi påsar” lanaseras inom kort av finska detaljhandelskedjan Kesko Foods.

Amerplast tillverkar nu Finlands första plastpåsar som ryms i begreppet cirkulär ekonomi.

Plastbärkassens vara eller inte vara är något som diskuteras flitigt för närvarande, främst ur ett nedskräpningsperspektiv, men även ur ett växthusgasperspektiv.
Amerplast i Finland lanserar nu en ny plastbärkasse, kallad Essi, som är den första i Finland som lever upp till kraven kring cirkulär ekonomi. Den är tillverkad av plast återvunnen från konsument- och industriavfall.


”Även här i Finland är plastbärkassen omdiskuterad. Vi kan nu erbjuda ett alternativ till de traditionella bärkassarna, som är mycket bättre för miljön och som tveklöst är Finlands första bärkasse, som lever upp till begreppet cirkulär ekonomi, det vill säga att materialet cirkulerar och blir återanvänt.”, säger Börge Kvamme, som är VD på Amerplast.

Amerplast samarbetar här med plaståtervinningsföretaget Ekokem i Riihimäki, som ägs av Fortum och som samlar in både konsument- och industriavfall.

”Vi väljer att kalla Essi-påsarna för ´cirkulär ekonomi-påsar´ i stället för plastpåsar”, säger Börge Kvamme.

Essi-påsen innehåller minst 45 procent återvunnen plast från hushåll – ett material som enligt Amerplast har 85 procent lägre koldioxidavtryck – samt minst 45 procent återvunnet material från industriavfall. Runt 95 procent av påsen ska bestå av återvunnet material.

”Vi har lång erfarenhet av att kunna producera med utgångspunkt från återvunnet material, inte minst eftersom vi återvinner och återanvänder vårt eget produktionsspill”, säger Börge Kvamme.

Inom kort blir Kesko Food, med över 1.300 butiker enbart i Finland, först ut med de nya kassarna. Kedjan kommer att köra en kampanj om detta och man har som målsättning att gå över till enbart påsar, som ryms under begreppet cirkulär ekonomi.

Inledningsvis kommer kunden att kunna välja mellan traditionella plastbärkassar eller Essi. Samtidigt är det så att Kesko-kedjan består av fristående handlare, som kan fatta egna beslut kring vilka bärkassar, som ska finnas i butikerna.

”Vi hoppas att den här bärkassen ska uppmuntra allmänheten till ytterligare insamling och återvinning av plast. När man går till butiken med sina plastflaskor, kan man även återvinna bärkassen man har dem i”, säger Börge Kvamme.

År 2009 genomförde finska miljöinstitutet tillsammans med universitetet i Lappeenranta en studie, som man kallade Optikassi och där man genomförde livscykelanalyser på bärkassar av olika material: plastkassar av ny råvara, påsar av återvunnet material, papperspåsar, bomullspåsar och bionedbrytbara påsar.

I studien framkom att påsar av återvunnen plast var det bästa miljömässiga alternativet. Utredningen konstaterade också att plastbärkassen trots allt endast utgör en liten del av de finska hushållens miljöpåverkan

Finland har i dag cirka 500 återvinningsstationer för plast och årligen återvinns 117.000 ton plast från konsumentförpackningar. Insamlingen hanteras av Suomen Uusiomovi och Rinki Ltd.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Amerplast återvinning Bärkassar Finland Plast plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK