...
Voith Paper bygger Gruvöns rekorddyra kartongmaskin
Tyska Voith Paper ska bygga och leverera Gruvöns rekordmaskin för kartongproduktion. Bilden visar en annan stor pappersmaskin, som Voith levererat i Ungern. 
Gruvöns brukschef Anita Sjölander gläder sig åt den stora satsningen på bruket.

Det blir Voith Paper – en av fyra divisioner i tyska koncernen Voith – som får det prestigefyllda uppdraget att bygga och leverera den rekorddyra kartongmaskin, som BillerudKorsnäs ska förse bruket i Gruvön med.
Det var i slutet av förra året, som BillerudKorsnäs fick styrelsens klartecken till den största framtidssatsningen i bolagets historia: en 5,6 miljarders investering i Gruvön, där en ny rekordstor kartongmaskin står för merparten av kostnaderna. (Läs HÄR).


Den väldiga kartongmaskinen får en virabredd på 8,8 meter, en produktionshastighet på 1.200 meter i minuten och en beräknade årskapacitet på 550.000 ton.

Kartongmaskinen kommer att vara utrustad med det allra senaste och modernaste inom processteknik, automation och övervakning. Förutom leverans och installation av själva maskinen kommer Voith Paper även att hålla utförlig utbildning och handhavandekurser för kartongsmaskinens operatörer och underhållspersonal.

På kartongmaskinen, som har beteckningen XcelLine, kommer man att kunna producera såväl vätskekartong och förpackningskartong som food service board och liner. Maskinen blir en av de största i världen i sitt slag.

”Det känns fantastiskt, vi är jätteglada att vi fått det här. Vår vision är att vi ska utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid och vi är otroligt stolta över att vi på Gruvön fått förtroendet att utveckla framtidens förpackningsmaterial ”, sade Gruvöns brukschef Anita Sjölander till nwt.se, när investeringsbeslutet offentliggjordes i december i fjol.

Det stora investeringsprojektet i Gruvön, som även omfattar en ombyggnad av det existerande massabruket, har redan dragit igång, men den stora kartongmaskinen beräknas inte vara levererad och startklar förrän i början av år 2019.

-------------------------------------------------
Voith-koncernen har sitt huvudkontor i tyska Heidenheim. Bolaget, som grundades 1867 av Johann Mätthaus Voith, har i dag cirka 19.000 anställda och en omsättning på 4,3 miljarder euro (ca 41 miljarder kronor). Voith, som är ett av Europas största familjeägda företag, har anläggningar och kontor i mer än 60 länder. I Sverige finns Voith på sex platser: Hudiksvall, Högsjö, Karlstad, Lessebo, Spånga/Stockholm och Västerås.
Voith-koncernen är uppdelad i fyra divisioner: Paper, Digital Solutions, Hydro och Turbo. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs dryckeskartong Ekonomi Gruvön Kartong Kartongförpackningar Kartongmaskin vätskekartong Voith

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK