...
P&G gör schampoflaskor av plastavfall från stränder
P&G lanserar Head & Shoulders-flaskor där 25 procent av plasten kommer från plastavfall insamlat längs europeiska stränder.

Globala dagligvarujätten Procter & Gamble (P&G) lanserar till sommaren en begränsad upplaga av schampoflaskor, där 25 procent av plasten kommer från insamlat plastskräp från badstränder!
Projektet är ett samarbete mellan  P&G och återvinningsföretagen TerraCycle Inc. och Suez Environnement SA. och flaskorna ska säljas på den franska marknaden av dagligvarukedjan Carrefour. Flaskorna kommer att innehålla hårschampo av välkända varumärket Head & Shoulders.


Syftet med lanseringen i Frankrike är att få uppmärksamhet kring hur insamlat och återvunnet plastavfall kan användas till nya plastprodukter.
P&G säger att man kommer att följa upp projektet med en större satsning, där manår 2018 räknar med att i Europa sälja mer än 500 miljoner schampoflaskor, innehållande 25 procent återvunnen plast. 

”Detta innebär att mer än 90 procent av de plastflaskor med hårvårdsmedel, som vi säljer på den europeiska marknaden, kommer att bestå av 25 procent återvunnen plast”, säger Virgine Helias, chef för global hållbarhet hos P&G.

För att klara detta åtagande behövs stora mängder använd plast. Enligt P&G kommer det att krävas 2.600 ton återvunnet plastmaterial, vilket motsvarar vikten av åtta fullastade Boeing 747 jumbojet-plan.

Även här kommer P&G att få hjälp av recyclingspecialisterna TerraCycle och Suez Environnement. TerraCycle, som är kända för att kunna hantera svåråtervunna material, kommer att fungera som en kanal och förmedlare mellan olika grupper, som samlar in plastskräp, etc., från stränder och kustavsnitt i Europa, medan Suez Environnement kommer att behandla och omvandla den insamlade plasten, så den kan ingå i P&G:s schampoflaskor.

”Det finns en stor utmaning inom plast idag, eftersom det faktiskt är mycket litet som återvinns och återanvänds”, säger TerraCycles grundare och VD Tom Szaky, som också framhåller att TerraCycle har ett nätverk av hundratals saneringsgrupper runt om i Europa, som samlar in plastavfall och ser till att det kommer till återanvändning.

Franska Suez Environnement SA har ett nätverk av nio plaståtervinningsanläggning runt om i Europa.

”Sedan vi fått in det insamlade plastmaterialet från TerraCycle, delar vi upp materialet och tvättar, bryter ner och gör granulat av det. En del av denna behandlade strandplast skickas sedan till vår specialanläggning i Nederländerna, där den omvandlas till högkvalitativ polyeten”, informerar Jean-Marc Boursier, som ansvarar för Suez Environnements återvinning i Europa.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Plast plastavfall Plastförpackningar Procter & Gamble

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK