...
Oroande ökning av burkar och flaskor utanför retursystemet
Jordbruksverket oroas över den ökande försäljningen av burkar och plastflaskor, som inte är anslutna till ett retursystem.

Under 2016 har Jordbruksverket sett en stor ökning av försäljning av metallburkar och plastflaskor, som inte går att panta. Vid verkets kontroller har man hittat drycker, som avviker från reglerna, vid ungefär var sjätte kontroll, vilket är nästan en fördubbling mot året innan. 
”Vi tror att den ökade försäljningen av produkter, som inte går att panta, i huvudsak beror på okunskap, men det går inte att utesluta visst fusk”, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.


De svenska reglerna säger att flaskor och burkar med dryck, som dricks som den är (ex. vis läsk, öl, vatten, energidryck, drickfärdiga teer och kaffe, vin, etc.) ska ingå i ett godkänt retursystem och vara märkta med en pantsymbol och med pantens belopp.

Det åligger Jordbruksverket och kommunerna att kontrollera att plastflaskor och metallburkar, som säljs i Sverige, också går att panta i Sverige.

”Stöter man på produkter, som inte går att panta, kan man rapportera det till sin kommun eller direkt till oss på Jordbruksverket”, säger Susanne Görsberg.

Den, som säljer produkter, som inte är anslutna till ett godkänt retursystem, kan bli tvungen att betala en miljösanktionsavgift på upp till 50.000 kronor. Upprepas felet igen inom två år så dubblas avgiften.

”Under våra kontroller är det framförallt i mindre butiker, som vi har hittat flaskor och burkar, som inte går att panta. Ofta är det de, som startar nya butiker som inte känner till reglerna”, säger Susanne Görsberg.

Enligt Jordbruksverket är problemet med försäljning av icke-pantbara flaskor och burkar framförallt ett storstadsproblem, där Malmö ligger i topp. I fjol påträffade man dock många produkter, som inte går att panta, även vid norska gränsen.

Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att man med anledning av den stora ökningen kommer att öka antalet kontroller under 2017.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-01-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Dryckesburkar Dryckesförpackningar Jordbruksverket pant pantautomat Plastförpackningar retursystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK