...
Walmart bötar miljonbelopp för sina "nedbrytbara" påsar
Detaljhandelsjätten Walmart döms att betala nästan nio miljoner kronor för att man i Kalifornien sålt plastpåsar och andra plastförpackningar, som varit märkta ”bionedbrytbara” eller ”komposterbara”.

I Kalifornien, USA, är det olagligt att sälja plastpåsar och andra plastförpackningar, som är märkta med beteckningen ”bionedbrytbara”. Anledningen är att myndigheterna menar att produkterna inte alls bryts ner på det sätt som utlovas.
Nu har Walmart – USA:s klart största detaljhandelskedja – dömts att betala cirka en miljon dollar (knappt nio miljoner kronor) för att man misslett konsumenterna genom att i butik och via nätet sälja plastpåsar och andra plastförpackningar, som påståtts vara bionedbrytbara eller komposterbara.


”Det är olyckligt att invånare i Kalifornien, som är engagerade för att minska plastavfallet på våra deponier, ständigt vilseleds att köpa vissa typer av plastpåsar och andra plastförpackningar, på grund av marknadsförarnas ogrundade påstående om ”nedbrytbarhet”. Men nästan ingenting bryts ner i en deponi. Det är därför försäljning av plastprodukter märkta ´biologiskt nedbrytbart ´är olaglig i Kalifornien”, säger distriktsåklagare Nancy O´Malley i Almeda County.

I ett rättsärende, som inbegriper 23 olika distriktsåklagarkontor i Kalifornien, har nu Wal-Mart Stores Inc. dömts att betala 875.000 dollar i civilrättsliga mål. Företaget ska också betala 50.000 dollar till en statlig provning av plastprodukter, som marknadsförs som komposterbara eller bionedbrytbara. Dessutom ska Wal-Marts dotterbolag Jet.com, som säljer livsmedel, dagligvaror, mm via nätet, betala 15.000 dollar i civilrättsliga ersättningar.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial Miljö Plast plastavfall Plastförpackningar plastpåsar Walmart

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK