...
IKEA blir minoritetsägare i holländsk plaståtervinnare
En av Morssinkhof Rymoplasts holländska anläggningar för återvinning av plast.
Morssinkhof Rymoplast återvinner flera olika plastkvaliteter och omvandlar dem till granulat, som kan användas för tillverkning av nya plastprodukter.

Möbeljätten IKEA Group har förvärvat 15 procent av aktierna i den holländska plaståtervinnaren Morssinkhof Rymoplast Group.
IKEA skriver i ett pressmeddelande att förvärvet är den första åtgärden i en investeringsplan på en miljard euro (knappt tio miljarder kronor), som bolaget beslutat om. Planen innebär att IKEA satsar på långsiktigt hållbara resurser och cirkulär ekonomi.
Enligt investeringsbudgeten ska IKEA satsa inom skogsbruk, återvinning, förnybar energi och biomaterial.


”Återvinningsindustrin är en särskilt viktig och oundgänglig del i den cirkulära ekonomin, där inget avfall ska uppstå”, skriver IKEA i meddelandet.

Morssinkhof Rymoplast är ett holländskt familjeföretag med mer än 50 års erfarenhet av återvinning och recycling. Företaget har anläggningar på flera platser i Nederländerna och är nu specialiserade på återvinning av olika plastkvaliteter som HDPE, LDPE, PET, polypropen (PP) och polystyren (PS). Plastprodukterna, som återvinns och omvandlas till granulat i Morssinkhof Rymoplasts anläggningar, kommer både från industriföretag och från hushåll.

Morssinkhof Rymoplast har en produktionskapacitet på 200.000 årston och man förväntar sig nu en fortsatt tillväxt, tack vare IKEAs investering som minoritetsägare.

”En övergång till cirkulär ekonomi är mycket viktig om vi vill fortsätta att möta människors behov och krav utan att förbruka jordens naturliga resurser”, säger IKEAs hållbarhetschef Steve Howard.

Av meddelandet framgår att IKEA planerar att påskynda övergången till cirkulär ekonomi genom flera olika åtgärder, som bland annat inkluderar investeringar och en omfattande återanvändning av det egna avfall, som uppstår inom bolaget.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Ekonomi IKEA Miljö Övrigt Plast plastavfall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK