...
”Grönt” projekt för utveckling av mer hållbara plastförpackningar
Tine Rørvik, t. v. är VD i Norner och Siw Fredriksen är projektledare och seniorrådgivare hos Norner Research.
Bild från polymerforskningsavdelning vid Norner Research AS. (Foto: Norner)

Norska forskningsbolaget Norner Research AS kommer att leda det ”gröna” forskningsprojektet ”FuturePack”, som ska utveckla ny kompetens och teknologi för tillverkning och återvinning av såväl fossila som biobaserade råvaror, vilka kan användas för att producera mer hållbara plastförpackningar.
Projektet är finansierat med 25 miljoner norska kronor (ca 27 miljoner SEK) genom Forskningsrådet i programmet BIA ((Brukerstyrt Innovasjons Arena) samt de företag, som deltar i projektet.


”Vi har under lång tid haft ett starkt strategiskt fokus på cirkulär ekonomi i plastvärdekedjan, där återanvändning av plastmaterial och en korrekt användning av biobaserade material är viktiga komponenter. Samtidigt har vi byggt upp en betydande kompetens i samarbete med våra globala kunder. Det återstår fortfarande en hel del kunskapsinhämtande och forskning för att hitta nya lösningar att lösa vära globala utmaningar och FuturePack är ett mycket viktigt projekt för att ta ytterligarfe ett steg i rätt riktning”, säger Norners VD Tine Rørvik

Initiativet till FuturePack kommer från Grønt Punkt Norge, som på näringslivets vägnar och via Emballasjeforsk etablerade projektet och engagerade plastexperterna hos Norner Research att leda arbetet och utarbeta projektets innehåll samt etablera en stark sammanslutning av medverkande institutioner och företag.

Utgångspunkten för projektet är att plast är ett viktigt förpackningsmaterial, men att framtidens plastförpackningar måste bli mer miljövänliga genom högre andelar bioplast och återvunnen plast. Detta kommer att resultera i både lägre koldioxidutsläpp, bättre resursutnyttjande och mindre nedskräpning. Detta ska bli de centrala temana i FuturePack-projektet.

I projektet ska Norner Research samarbeta med industrin och andra forskningsinstitut. De företag som deltar och bidrar ekonomiskt är Bama, BEWI, Elopak, Grønt Punkt, Norgesgruppen, Nortura, ROAF och Tine. Deltatgande forskningsinstitut vid sidan av Norner Research är Nofima, Papir- og fiberinstituttet (PFI), Østfoldforskning og NTNU IKP. De deltagande instituten har specialkompetenser inom områden som biomassa och bioplastråvaror, förpackningar, livsmedele, hållbarhetsanalyser, polymerteknologi, återvinning och bearbetning avplastmaterial.

I projektet finns också en rådgivande grupp, som består av representanter från Ineos, Unilever och EPRO.

”Det har varit inspirerande att arbeta med utvecklingen av projektet och all den positiva respons, som vi fått från industrin, visar att aktörerna placerar miljön och miljöfrågorna högt på agendan”, säger Siw Fredriksen, projektledare och seniorrådgivare inom området Green Technology i Norner.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Biomaterial bioråvara Forskning och utveckling FoU Norge Norner Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK