...
FTI förklarar bakgrunden till ”skandalen” med uppeldad plast
Dagens Nyheter ”avslöjade”  historien med de uppeldade plastförpackningarna den 7 februari i år... Men DN var inte först – Packnews skrev om det här redan i maj 2016..!
”Nu måste vi arbeta på att återuppbygga allmänhetens förtroende för återvinningssystemet”, säger FTI:s VD Kent Carlsson.

Dagspressen har i dagarna rapporterat om hur insamlade plastförpackningar eldats upp i stället för att återvinnas.
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, förklarar nu vad som skett och att det hela beror på det avtalsbrott, som man anser att plaståtervinnaren Swerec i Värnamo begått och som upptäcktes redan år 2015.


Det var vid avtalsuppföljningen 2015 av samtliga de anläggningar, som FTI anlitar för återvinning av plastförpackningar, som det upptäcktes att Swerec i Värnamo avsiktligt lämnat vilseledande redovisning och att betydligt mer plastförpackningar skickats till förbränning än vad som avtalet mellan FTI och Swerec tillät.

Avtalen med plaståtervinningsanläggningarna anger att materialåtervinningen ska vara minst 80 procent av inlevererade plastförpackningar, men revisionen av Swerecs verksamhet visade att nivån varit väsentligt mycket lägre än så: långa perioder hade mindre än hälften av plastförpackningarna återvunnits och omvandlats till ny plast.

”Vi har vidtagit ett flertal åtgärder sedan vi fick avtalsbrottet bekräftat förra sommaren. Förutom att vi inlett en juridisk process har vi intensifierat övervakningen av hur Swerec arbetar för att säkerställa att de levererar enligt avtal”, säger Kent Carlsson, VD på FTI.

FTI  har även sökt efter alternativ, såväl utomlands som i Sverige, för att hitta plaståtervinningsanläggningar med tillräcklig kapacitet.

”Vi har inte hittat någon anläggning med den kapacitet som krävs och vi har därför påskyndat planeringen av att bygga en ny, egen anläggning”, säger Kent Carlsson.

På FTI är man besvikna över det som hänt och förkrossade över den påverkan det inträffade har haft på allmänhetens förtroende för återvinning. 

”Vi är medvetna om att alla vi som arbetar för en ökad återvinning måste se till att återuppbygga förtroendet igen”, säger Kent Carlsson.

För att bemöta och reda ut allt som föranlett den senaste tidens skriverier i svensk dags- och kvällspress om. ”uppeldandet” av plastförpackningar har  FTI har nu sammanställt ett omfattande ”frågor-och-svar”-dokument, som man kan läsa HÄR.

N.B. I dagspressen har det påståtts att ”skandalen” med de uppeldade plastförpackningarna har ”rullats upp”i dagarna av tidningen Dagens Nyheter. Det är en sanning med modifikation!
Redan i maj i fjol skrev bl. a. vi på Packnews om Swerecs avtalsbrott och att bolaget skickat betydligt större mängder plastförpackningar till förbränning, än vad deras avtal tillät... (LÄS HÄR!)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning FTI Miljö Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK