...
Skoghall moderniserar KM8 genom ökad digitalisering
Stora Enso Skoghalls kartongmaskin 8 ska moderniseras och digitaliseras.

”Digitaliseringen gör oss snabbare och mer effektiva”, säger Peter Olsson.

”Moderniseringen innebär att Stora Enso Skoghall får en framtidssäker maskin”, säger Andreas Michalik.

Siemens har fått i uppdrag av Stora Enso att modernisera kartongmaskin 8 vid bruket i Skoghall. Moderniseringen kommer att öka maskinens produktivitet genom en höjd maximal produktionshastighet och en ökad digitaliseringsgrad. Målsättningen är att låta KM8 bli en digitaliseringsreferens för Sveriges, och världens, pappersindustri!

Siemens skriver i ett pressmeddelande att man kommer att leverera en framtidssäker automationsinfrastruktur med optioner att höja digitaliseringsgraden vartefter.

Moderniseringen av KM8 kommer att öka maskinens maximala produktionshastighet från 900 till 1.000 meter kartong per minut.

”Vi vill vara bäst. För att kunna bli det måste vi bli både snabbare och mer effektiva. Med hjälp av digitaliseringen kommer vi att kunna utvecklas vidare”, säger Peter Olsson, chef för teknik och investeringar hos Stora Enso Skoghall.

Beslutet om en modernisering har tagits dels från att flera av maskinens automations- och drivkomponenter nått slutet av sin livscykel, dels från en ambition att möta marknadens krav på högre produktivitet genom att öka maskinens digitaliseringsgrad och därigenom ta ett steg in i framtidens produktion.

”Det är fantastiskt att Stora Enso Skoghall proaktivt tar sig an de möjligheter, som digitaliseringen av processindustrin medför. De har hela tiden varit intresserade och måna om att investera i en framtidssäker maskin”, säger Andreas Michalik, affärsenhetschef för projektlösningar inom processindustrin på Siemens.

Siemens kommer att leverera en automationsinfrastruktur baserad på Sinamics drivssystem och framtida optioner på Simotics-motorer, ett DCS-system med kontrollsystemet PCS 7, samt SIPAPER standard, som är ett funktionskoncept specialanpassat for fiberindustrin. I leveransen ingår även ett ”smörgåsbord” av digitala optioner, bland annat mobila operatörspaneler och det virtuella simulationssystemet SIMIT.

KM8 togs i drift 1996 och är en av världens största kartongmaskiner med en årskapacitet på 440.000 ton. KM8 är en nyckelmaskin hos Stora Enso Skoghall, då den står för hela tio procent av världens globala produktion av vätskekartong. Den största kunden för Stora Ensos vätskekartongsproduktion är Tetra Pak.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Kartong Kartongmaskin Siemens Skoghall Stora Enso Tetra Pak

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK