...
Kraft Heinz drar tillbaka budet som skakade livsmedelsvärlden
Kraft Heinz lade ett rekordbud på Unilever – och drog tillbaka det efter två dagar. Och nu undrar hela livsmedelsvärlden: Vad var det som hände?
Männen bakom Kraft Heinz överraskande bud på Unilever är investeringsproffset och mångmiljardären Warren Buffet, USA (t.v.) och Brasiliens rikaste man Jorge Paulo Lemann.

Hela den globala livsmedelsbranschen höll andan ett par dagar i förra veckan, när amerikanska livsmedelskoncernen Kraft Heinz plötsligt meddelade att man ville köpa globala livsmedelsjätten och konkurrenten Unilever för 143 miljarder US-dollar (knappt 1.300 miljarder kronor).
Unilever avvisade omedelbart tanken på ett samgående, men Kraft Heinz meddelade att man tänkte försöka få igenom affären...
Men två dagar senare drog Kraft Heinz tillbaka budet – och den konfunderade livsmedelsvärlden undrade: ”Vad hände?”


Bakom budet från Kraft Heinz finns två penningstinna finansmän, mångmiljardären Warren Buffet i USA och Brasiliens rikaste man Jorge Paulo Lemann. Tillsammans har de gjort flera stora affärer just på livsmedelsområdet och de var de drivande krafterna, när H J Heinz och Kraft Foods fusionerade år 2015 (läs HÄR). Warren Buffet har dessutom ett rykte om sig att vara en av världens bästa och mest erfarna investerare.

Brittisk-holländska Unilever, med huvudsäten i Rotterdam och London, avvisade det överraskande budet från Kraft Heinz och poängterade att man inte såg några som helst fördelar, vare sig ur finansiell eller strategisk synpunkt, i ett samgående med Kraft Heinz.

Trots Unilevers klara avvisande av budet, meddelade Kraft Heinz att man skulle försöka få igenom affären och hela livsmedelsvärlden höll andan och undrade vad som skulle hända...

Men två dagar senare meddelade Kraft Heinz lika överraskande att man avblåste processen och drog tillbaka budet – och det gjorde inte förvirringen mindre!

Så nu undrar hela livsmedelsbranschen: vad var det som hände? Var mångmiljardbudet bara ett ögonblickets ingivelse eller var det en trevare för att kolla intresset hos Unilever och dess aktieägare. Eller är det hela ett utstuderat och noggrant planerat spel på högsta ekonomiska nivå, där man ”krattar manegen” inför ett faktiskt samgående mellan två livsmedelsjättar..?

Den som (uni)lever får se...


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Heinz Köp/Försäljning/Samgående Kraft Foods Livsmedel Övrigt Unilever

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK