...
Tunna plastpåsar som får användas även i Frankrike...
FKuR:s nya bioplastpåsar finns i genomskinliga och opaka kvaliteter.
"Groddplante"-symbolen som kan sättas på certifierade komposterbara bioplastprodukter.">
Vincottes "OK Compost HOME"-logotyp.">

Tyska bioplastspecialisten FKuR har utvecklat en ny serie tunna plastpåsar med höga andelar bioplast. Påsarna kan ”hemmakomposteras” och är godkända för användning även i Frankrike, där man från januari i år annars har ett generellt förbud mot tunna plastpåsar.

FKuR:s nya plastpåsar, som ingår i företagets produktfamilj Bio-Flex, finns med olika höga andelar av bioplaster i materialet, allt från 10 procent upp till 40 procent, samt . Plastpåsarna, som finns i såväl genomskinliga som opaka kvaliteter, har en tjocklek av endast 8 μm (mikrometer), 

Det franska förbudet mot tunna plastpåsar i handeln trädde i kraft från årsskiftet i år. Förbudet gäller sådana plastpåsar som tidigare flitigt använts i franska butiker till produkter som frukt, grönt, ost, kött, fisk, etc. Undantagna från förbudet är sådana tunna plastpåsar, som innehåller minst 30 procent av s.k. ”hemmakomposterbar” bioplast, dvs påsar som inte kommer ut i den vanliga avfallströmmen, utan som kan brytas ner i privata komposter, typ trädgårdskomposter, etc.

FKuR:s nya Bio-Flex-påsar har nu blivit godkända av Belgien-baserade Vincotte med certifieringen ”OK Compost HOME” och de flesta av dem klarar också de franska kraven och får alltså användas av franska handlare och konsumenter.

Vincotte är ett certifieringsorgan, som godkänts av European Bioplastics, och som kan certifiera bioplastprodukter med en ”groddplante-symbol” och/eller med en ”OK Compost HOME”-logotyp.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial European Bioplastics fKuR Miljö Plast plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK