...
BillerudKorsnäs och Mondi utreds av EU-kommissionen
BillerudKorsnäs är en av världens ledande producenter av kraft- och säckpapper.

I en s.k. ”gryningsräd”  tisdagen den 7 mars blev BillerudKorsnäs huvudkontor i Stockholm föremål för en oannonserad inspektion från Europeiska Kommissionen. Anledningen till inspektionen är tillämpningen av konkurrensreglerna på marknaden för blekta och oblekta kraftpapper.
Enligt nyhetsbyrån Reuters gjordes samtidigt en liknande ”gryningsinspektion” vid konkurrenten Mondis kontor i Wien.
BillerudKorsnäs och Mondi är två av världens största producenter av kraftpapper.


I ett kortfattat pressmeddelande på tisdagsförmiddagen informerade BillerudKorsnäs om det oannonserade besöket av EU-kommissionen.

”BillerudKorsnäs samarbetar och kommer att samarbeta fullt ut med Europeiska Kommissionen”, skriver bolaget i meddelandet och lämnar inga ytterligare kommentarer.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt omfattar undersökningen åren  2010 till och med  2015.

”Det är en större undersökning, men vi vet inte vilka som omfattas i övrigt. Vi samarbetar fullt ut med EU-kommissionen”, säger Henrik Essén, kommunikationsansvarig vid Billerud Korsnäs, till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Mondi ger en mycket kortfattad kommentar till EU-kommissionens inspektion. Bolaget uppger att man förstår att undersökningen fokuseras på kraft- och säckpapper och betonar att man samarbetar fullt ut med EU-kommissionen.

Enligt uppgift ska EU-kommissikonens inspektioner gälla misstankar om eventuellt överenskomna priser och uppdelning av kunder mellan ett antal företag inom kraft- och säckpappersområdet.

I samband med inspektionerna konfirmerade EU-kommissionen att man genomfört inspektioner i flera EU-länder hos flera företag inom kraftpapper och industriella papperssäckar. Några namn på vilka företag, som varit föremål för ”gryningsräderna”,  angavs dock inte.

Nyhetsbyrån Direkt skriver att EU-kommissionens nu genomförda inspektioner är en uppföljning på liknande undersökningar, som gjordes inom samma bransch i mars 2016. De oannonserade inspektionerna ska ses som förberedande steg i en utredning, men innebär inte per automatik att de undersökta bolagen har gjort sig skyldiga till konkurrens- eller kartellbrott.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs EU kraftliner Mondi Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK