...
Ståpåsar som tillverkas av bioråvara och nanocellulosa
VTT:s ståpåsar av bioråvara och nanocellulosa har mycket utmärkta barriäregenskaper.

Nanocellulosa framställd med HefCel-tekniken används för tillverkning av nanocellulosafilmer.

Finska tekniska utvecklingscentrat VTT har utvecklat en ny typ av ståpåse, tillverkad till hundra procent av organisk bioråvara samt nanocellulosa.
Påsarna har mycket goda egenskaper vad gäller syregenomsläpplighet och motståndskraft mot feta och oljiga produkter. Genom att använda olika typer av biobaserade beläggningar kan man styra barriär- och andra egenskaper efter kundernas önskemål.


Att VTT satsat på utveckling av ståpåsar beror till stor del på att detta är den snabbast växande förpackningstypen globalt. Marknaden för ståpåsar förväntas växa med 6,5 procent per år fram till år 2020. VTT anser också att nanocellulosabaserade filmer med effektiva barriärbeläggningar av olika biomaterial är miljövänliga och har hög potential att konkurrera med fossilbaserade plastfilmer, som fortfarande dominerar förpackningsmarknaden.

”Förpackningar med effektiva barriäregenskaper är en avgörande faktor för att minska matsvinnet i världen och vår lösning erbjuder ett miljövänligt alternativ för den globala förpackningsindustrin”, säger Jari Vartiainen, seniorforskare vid VTT.

De nya ståpåsarna tillverkas med hjälp av VTT:s patentsökta HefCel-teknologi (High Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose), som är en billig metod att producera nanocellulosa och som resulterar i tio gånger mer nanocellulosa än vid andra produktionstekniker.

VTT skriver i ett pressmeddelande att nanocellulosa har visat sig ha stor potential för många tekniska tillämpningar och den ”tätpackade” strukturen hos en nanocellulosafilm ger, med de rätta biobaserade beläggningarna, enastående barriäregenskaper mot fett, mineralolja och syregenomsläpplighet.

Vid nanocellulosaproduktion med HefCel-tekniken används industriella enzymer och en enkel blandningsteknik för att fibrillera cellulosa i nanoskala. Tekniken innehåller inga energikrävande processteg och den nanocellulosa, som produceras, har en konsistenshalt på 15 till 25 procent, medan halten vid andra produktionsmetoder endast blir 1 till 3 procent.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Barriär Biomaterial bioråvara cellulosa Finland nanoteknik Ståpåsar VTT

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK