...
Två nya samarbeten ska minska ICA:s matsvinn
Avtalet med Food2change ger ICA-butiker möjlighet att låta maten hämtas upp av personer/familjer med låg inkomst.

För att minska butikernas matsvinn har ICA tecknat ett ramavtal med ideella föreningen Food2change och inlett ett samarbete med digitala plattformen Karma.
Avtalet med Food2change ger ICA-butiker möjlighet att låta maten hämtas upp av personer/familjer med låg inkomst. Butikerna skänker maten och via en prenumeration hos Food2change får dessa kunder möjlighet att hämta en eller flera matkassar varje vecka i butiken. Innehållet i kassen styrs av vad som finns tillgängligt vid den aktuella tidpunkten. Redan idag har sju ICA-butiker lokala avtal med Food2change.


”I vår butik jobbar vi varje dag för att minska matsvinnet, genom att beställa rätt varor för vår lokala marknad och att ha effektiva inköpsrutiner. När svinn ändå uppstår, är samarbetet med Food2change ett av flera sätt, som vi kan ta till vara maten. Vi har haft ett lokalt samarbete sedan början av november 2016 och under den tiden har 2.000 kg mat gått till familjer och personer, som behöver det här tillskottet i hushållsekonomin. Det har varit tillfredsställande att kunna bidra, samtidigt som vi vet att minskat matsvinn är en viktig klimatfråga”, säger Johanna Sjöholm, butikschef för ICA Supermarket Hagsätra.

ICA har dessutom tecknat ett avtal med Karma – en digital plattform, som hjälper matindustrin att minska sitt matsvinn. Karma erbjuder en app där mat, som närmar sig datummärkningen eller på andra sätt är svårsåld, säljs till ett mycket förmånligt pris. Till att börja med påbörjas ett pilotprojekt mellan Karma och två handlare i Stockholms-området: ICA Nära Sveavägen och ICA Kvantum Liljeholmen.

”Det ska bli spännande, att som första dagligvarubutik få samarbeta med Karma. Alla vinner på samarbetet. Vi minskar vårt matsvinn ytterligare i butiken, samtidigt som fler kunder får möjlighet att rädda bra mat”, säger Nessrin Ebrahim,  handlare ICA Nära Sveavägen.

Text: Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
ICA Livsmedel Livsmedelsförpackningar matsvinn Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK