...
Återanvändning av strandplast är en snabbt växande industri
TerraCycle vill engagera strandstädningsgrupper runt om i världen och få tillgång till det plastavfall, som samlas in.
”Det här är inte bara en modefluga!”, betonar Brett Stevens från TerraCycle.

P&G lanserade Head&Shoulders-flaskor där 25 procent av plasten i flaskorna kommer från plastavfall, som samlats in på europeiska stränder och kustavsnitt.

Att återanvända plastsopor från hav och stränder är en snabbt växande industri. Återvinningsföretaget TerraCycle väckte stor uppmärksamhet, när man för en tid sedan, tillsammans med dagligvarujätten Procter & Gamble (P&G) och franska Suez Environnement SA, lanserade en hårschampoflaska, som till stor del var tillverkad av plast, som samlats in på europeiska badstränder! (Läs HÄR).
Nu meddelar TerraCycle att man kommer att utvidga och intensifiera sina insamlingar, som sker med hjälp av olika miljöorganisationer och nätverk runt om i världen.


”Detta har nu blivit en långsiktig verksamhet för TerraCycle och våra partners”, säger Brett Stevens, säljchef på TerraCycle.

I TerraCycles första projekt samlades det in cirka 15 ton plastavfall från stränder i Europa, men nu kommer företaget att utöka insamlingsansträngningarna även till lokaler och miljöer i Nordamerika och Asien.

”Vi räknar med att kunna samla in mellan 500 och tusen ton plastavfall från ständer och kustavsnitt under de närmaste tolv månaderna. Vi investerar i personal och resurser och bygger upp verksamheten tillsammans med våra partners – det här är inte bara en modefluga!”, betonar Brett Stevens, 

Vid konferensen Plastics Recycling 2017 i New Orleans beskrev Brett Stevens hur TerraCycle kommer att arbeta med existerande strandrensningsprogram och –grupper för att möjliggöra att insamlat plastavfall återanvänds i stället för att hamna på deponier eller eldas upp.

”Vi siktar på att komma i kontakt med alla organisationer och grupper, stora eller små, som i dag arbetar med att städa stränder och kuster och vi vill få tillgång till plasten från deras saneringar. Vi engagerar och uppmuntrar dem och vi har i dag medarbetare och team, som når ut till alla marknader”, berättade Brett Stevens.

Ted Siegler, delägare I USA-baserade miljökonsultföretaget DSM Environmental Services Inc., säger i en kommentar, att man uppskattar att åtta miljoner ton plastavfall hamnar i världshaven varje år.

”I de flesta utvecklingsländer finns helt enkelt inte möjligheter för en effektiv insamling av plastavfall. Och utan infrastrukturer för en fungerande insamling, så kan problemet inte lösas”, säger Ted Siegler, som nu uppmanar plastindustrin att själv utveckla en finansieringsmekanism, som på global basis kan bekosta en korrekt och effektiv insamling av plastavfall.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Miljö Plast plastavfall Plastförpackningar Procter & Gamble TerraCycle världshav

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK