...
Livsmedelsverket: Undvik produkter med palmolja!
Palmolja anses innehålla hälsofarliga substanser och nu rekommenderar Livsmedelsverket att man undviker produkter med den omstridda oljan. (Bild: Lou Gold under Creative Commons Licence)

Den senaste veckan har media rapporterat om hälsofarliga substanser i palmolja. Efsa (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) varnade för detta redan för ett år sedan och Livsmedelsverket rekommenderar nu att man undviker produkter med palmolja.  

I maj 2016 gick Efsa ut med ett pressmeddelande, där man varnade för ämnen, som kan bildas i samband med raffinering av vegetabiliska oljor. De högsta halterna av dessa ämnen – glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) –finns i palmolja och produkter där palmolja ingår, som margarin, kakor, bakverk och snabbmat. Att raffinerad palmolja även ingår i modersmjölksersättning anses som extra allvarligt. 

I pressmeddelandet konstaterar doktor Helle Knutsen att det finns tillräcklig bevisning för att glycidol är cancerogent och att kommittén därför inte har satt någon säker nivå för GE. 

I samband med Efsas larm gick Livsmedelsverket ut med information om riskerna. Nu går man ut på nytt och varnar, sedan problemet nyligen togs upp av Svenska Dagbladet.  

Mellan 2010 och 2015 halverades halterna av glycidolestrar inom EU. Enligt Livsmedelsverkets analyser ligger halterna av glycidolestrar i modersmjölksersättning, gröt och margariner på den svenska marknaden ungefär på samma nivå som i andra EU-länder. Trots att halterna inte bedöms skada hälsan, anser Livsmedelsverket att de fortfarande är för höga och rekommenderar därför konsumenterna att läsa på innehållsförteckningar för att kunna välja bort produkter med palmolja. 

Livsmedelsverket meddelar även att man arbetar aktivt inom EU-kommissionen för att gränsvärden snabbt ska finnas på plats och att de blir stränga.

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Livsmedelsförpackningar Livsmedelsverket Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK