...
Svenska Retursystem stöttar arbete för minskat matsvinn
Johan Rindevall, verksamhetschef för Matcentralen, är glad över att verksamheten nu får Svenska Retursystem som samarbetspartner. (Foto Stefan Nilsson)
”Det är fantastiskt att se hur Matcentralen skapat ett så bra system för mat, som annars skulle ha kastats”, säger Anna Elgh.

Svenska Retursystem går in som samarbetspartner till Stockholms Stadmissions verksamhet Matcentralen under en treårsperiod. Samarbetet innefattar ekonomiskt stöd såväl som kunskapsstöd. 
Matcentralen tar hand om donationer från olika livsmedelsföretag med mat, som annars troligen skulle ha kastats.  Maten distribueras vidare till verksamhetens supermarkets Matmissionen Veddesta och Hägersten, men även till hjälpverksamheter i Stockholm. På så sätt får människor, som lever i social och ekonomisk utsatthet, tillgång till mat av hög kvalitet. 


”Precis som Svenska Retursystem så arbetar Matcentralen med att minska matsvinnet från livsmedelsbranschen. Att maten samtidigt går till behövande är verkligen en win-win-situation”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Matcentralen vilar på tre ben: 
* Bidrar till minskat matsvinn. 
* Möjliggör för människor som lever i ekonomisk utsatthet att få tillgång till mat av hög kvalitet. 
* Erbjuder människor som vill arbetsträna och närma sig arbetsmarknaden genom att ge dem personligt stöd, yrkeserfarenhet inom butik och service, logistik och livsmedelshantering. 

”Då stora delar av logistiken för Matcentralen är gåvodriven är vi beroende av att få in samarbetspartners, som är med och finansierar driften av denna. Vi är därför glada över att Svenska Retursystem valt att stödja vårt arbete. Det gör det möjligt för oss att ytterligare utveckla verksamheten”, säger Johan Rindevall, verksamhetschef för Matcentralen på Stockholms Stadsmission.  

I takt med att Matcentralen växer har Stockholms Stadsmission upprättat ett ”advisory board” där bred och relevant kunskap från branschen representeras. Då Svenska Retursystem har lång erfarenhet av logistik deltar bolaget, representerat av Anna Elgh, i detta forum och stöttar med kunskap. 

”Det är fantastiskt att se hur Matcentralen skapat ett så bra system för mat, som annars skulle ha kastats. Nu hoppas vi att det etableras fler liknande projekt över hela landet, så att människor i hela Sverige, vilka lever i ekonomisk utsatthet, kan få ta del av samma möjlighet”, säger Anna Elgh.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-04-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Livsmedel matsvinn Övrigt Svenska Retursystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK