...
Svenska Retursystem öppnar toppmodern tvättanläggning
Bendt Nygren från ÅF Consult och anläggningschefen Patrik Halt är nöjda med den nya toppmoderna tvättanläggningen. (Bild Pia Nordlander)
Svenska Retursystems nya tvättanläggning ligger i Västerås. (Bild Pia Nordlander)

I den stora logistikhallen används ”tänkande” AGI-robotar. (Bild Pia Nordlander)

För att möta livsmedelsbranschens ökade efterfrågan på returlådor och returpallar har Svenska Retursystem uppfört en ny logistik– och tvättanläggning i Västerås.  Idag sker den första utleveransen av returlådor till kund.
Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln går via Svenska Retursystem. Årligen hanterar systemet 146 miljoner returlådor och sju miljoner returpallar, vilka tvättas i fyra anläggningar runt om i Sverige. I takt med att allt fler företag vill gå över till ett mer hållbart sätt att transportera och hantera sina livsmedel växer systemet.
 

”Den nya anläggningen möjliggör en fortsatt hållbar och lönsam tillväxt för Svenska Retursystem och för våra kunder. Placeringen i Västerås är noga utvald, då det är en viktig logistisk knutpunkt för oss, som möjliggör att vi transporterar våra returenheter så korta sträckor som möjligt”, säger Kristina Helles, chef för Operations på Svenska Retursystem.

Tvättanläggningen är toppmodern och byggd för framtiden. Byggnaden är klassificerad enligt Green Building och alla materialval är gjorda i enlighet med Sunda Hus databas över icke-miljöpåverkande ämnen. Den energieffektiva byggnaden värms till stor del upp av återvunnen värme från tvättprocessen.  Dessutom är det 30.000 kvm stora taket förberett för solceller. I den stora logistikhallen används bland annat självgående ”tänkande” AGI-robotar, som förflyttar returpallar, etc.

”Vi är stolta över att vi lyckades bli klara med fastigheten och logistikverksamheten med automatiserad utlastning på exakt rätt dag och helt enligt budget. Nu återstår bara att trimma in alla maskiner, så att vi så snabbt som möjligt får igång själva tvättprocessen i full kapacitet”, säger Berndt Nygren från ÅF Consult, som är inhyrd huvudprojektledare för uppförandet av såväl fastigheten som logistik– och tvättanläggningen i Västerås

Den nya tvättanläggningen kommer att ha en kapacitet motsvarande 70 miljoner returlådor per år. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-04-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
logistik Materialhanteringsutrustningar Övrigt returpallar retursystem Robotteknik Svenska Retursystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK