...
Hemköp blir först med att införa pant på plastpåsar!
Nu inför Hemköp pant på sina plastpåsar. För varje pantad påse får kunden 1 krona i pant. (Bild Axfood)

Som första dagligvarukedja inför Hemköp pant på plastpåsar. Ett pilotprojekt startar i butiken vid Torsplan i Stockholm. För varje pantad påse får kunden 1 krona i pant.
När kunden har använt sin Hemköpspåse så många gånger, som den önskar, kan kassen pantas i kassan och generera en krona, som dras från köpesumman. Kunden stoppar påsen i ett återvinningskärl och Hemköp återvinner plasten, som blir till nya påsar. Max tio påsar kan pantas per köp
.

Plastpåsens pris höjs med 50 öre och för varje påse, som säljs i butiken vid Torsplan, men som inte pantas, skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige, som sanerar plast från hav, sjöar och städer. Ett av Städa Sveriges initiativ är att städa längs Brunnsviken, som ligger nära butiken vid Torsplan.

”Nedskräpning med plast i natur och hav är ett samhällsproblem. I Sverige förbrukar vi 80 plastbärpåsar per person och år, en siffra som ska halveras till år 2025, enligt ett EU-direktiv. För att nå dit är det bra om fler återanvänder sina påsar många gånger och sedan pantar dem istället för att använda som soppåsar. Tunnare påsar på rulle passar bättre som soppåsar, då mindre plast går till förbränning”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Hemköp.

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-04-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Axfood Bärkassar Miljö pant Plast plastavfall plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK