...
En hungrig fjärilslarv som kan bli framtidens miljöhjälte...
Larven av större vaxmott kan kanske bli en framtida miljöhjälte och lösa problemet med mikroplaster i naturen!
Större vaxmott i imago-stadiet, dvs som flygande insekt.

Nya forskningsresultat visar att larven av fjärilsarten större vaxmott (Galleria mellonella) kan hjälpa till att lösa det snabbt växande miljöproblemet med mikroplaster i naturen!
Vaxmottslarven, som normalt äter bivax och kan ställa till med stora problem för biodlare, har nämligen även visat sig äta plast!


Upptäckten gjordes av en slump, när biokemisten och tillika biodlaren Federica Bertocchini rengjorde sina bikupor från vaxmottslarver. Hon la dem i plastpåse och såg att larverna snabbt hade gnagt flera hål i påsen. 

Forskningsresultat, som nyligen publicerades i tidskriften Current Biology (läs HÄR), visar att 100 vaxmottslarver kan konsumera cirka 92 gram polyeten inom loppet av 12 timmar. Detta förklarar forskarna med att den bivax, som vaxmottslarven normalt lever på i bikupor, har en liknande kemisk uppbyggnad som polyeten.

Det är inte larvernas tuggande i sig, som gör att plasten bryts ned, utan ett enzym. Nu hoppas forskarna kunna identifiera enzymet och reproducera det för att på sikt kunna använda det för att bryta ned plastavfall

Vaxmott är beteckningen på olika fjärilar i familjen mott (Pyralidae), vilka känneteckas av att larverna har förmåga att äta vax. De flesta vaxmottsarter finns i underfamiljen Galleriinae.

Förmågan att spjälka vax får larverna genom enzymer som lipaser samt med hjälp av mikroorganismer. Arterna är betydande skadedjur i bikupor. De äter även kork, torrfrukter och andra produkter, som innehåller socker.

Mest kända är arterna större vaxmott (Galleria mellonella), som når en vingspann av cirka 30 mm, och litet vaxmott (Achroia grisella) med ett vingspann upp till 20 mm. De lägger sina ägg i värddjurets vaxkaka. Ofta blir vaxkakans celler otillgängliga för biet eller getingen på grund av tråden, som larven vävar före puppstadiet.

Källa Current Biology, Wikipedia, m fl.

Text Carina Malm & JP Press


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-04-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Miljö Övrigt Plast plastavfall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK