...
PepsiCo i partnerskap kring bioplastfilm till förpackningar
PepsiCo och Danimer Scientifics ska utveckla bionedbrytbar film till PepsiCo:s flexibla förpackningar.

Globala dryckes- och livsmedelskoncernen PepsiCo har inlett ett samarbete med USA-baserade bioteknologiföretaget Danimer Scientifics kring utveckling av bionedbrytbar bioplastfilm, som kan användas till PepsiCo:s flexibla förpackningar.
Förpackningsfilmen ska bygga på Danimer Scientifics biopolymer Nodax PHA, som skapas av mikrobiella bakterier vilka fermenterar organiska oljor, framställda av förnybar biomassa.


Den bionedbrytbara och komposterbara Nodax PHA är enligt Danimer Scientifics den första biopolymer, som erhållit certifieringen ”OK Marine Biodegradable” av Vinçotte International, vilket innebär att biopolymeren bryts ner biologiskt i saltvattensmiljö och inte lämnar några toxiska rester.

Nodax PHA har sammanlagt sju olika Vinçotte-certifieringar och uttalanden, vilka fastslår att produkten är biobaserad, att den är komposterbar både i industriella och hembaserade komposter och att den bryts ner biologiskt i såväl färsk- som saltvatten samt i mark- och anaeroba miljöer. Nodax PHA liksom Danimer Scientifics alla andra biopolymerer är dessutom godkända för livsmedelskontakt av FDA (US Food and Drug Administration).

PepsiCo offentliggjorde i september 2016 sin ”2025 hållbarhetsagenda” där ett av målen är att bolaget ska använda 100 procent återvinningsbara eller återanvändbara förpackningar.

”Vårt mål är att uppnå långsiktig lönsamhet och det kräver hållbara lösningar för att öka vår verksamhet samtidigt som vi minimerar vår miljöpåverkan. Att använda oss av Danimer Scientifics teknik är ett steg mot att uppnå både vår minskning av växthusgasutsläpp och våra återvinningsbara och återvinningsbara förpackningsmål”, säger PepsiCos vice ordförande och forskningschef Mehmood Khan.

PepsiCo och Danimer Scientifics har tidigare samarbetat, bland annat kring förpackningsmaterial till PepsiCos varumärken inom mellanmål. Det nu beslutade samarbetet ska ske vid Danimer Scientifics specialanläggning för utveckling och tillverkning av biopolymeren Nodax PHA.

”Vårt partnerskap med PepsiCo är en viktig milstolpe och vi fortsätter att utveckla vår biopolymerteknik och skapa innovativa bioplastlösningar till ett brett utbud av applikationer och produkter. Vårt samarbete med PepsiCo har utvecklats under de senaste sju åren och som ett av världens största livsmedels- och dryckesföretag kan PepsiCos engagemang för att begränsa miljöpåverkan av företagets produkter innebära en verklig förändring i synen på hållbarhet”, säger Danimer Scientifics koncernchef Stephen Croskrey.

Danimer Scientifics anses vara ledande inom utveckling av PHA (Polyhydroxyalkanoates) och är även specialiserade på biopolymerformuleringar som genom specialutvecklad extruderingsprocess kombinerar PHA, PLA och andra biopolymerer.

Danimer Scientifics har sitt huvudkontor i Bainbridge i delstaten Georgia, USA.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-05-02

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK