...
Återvunna PET-flaskor blir rotorblad i vindkraftverk
Skummad PET från 50.000 plastflaskor går åt för att tillverka rotorbladen till ett vindkraftverk! (Bild VESTA)
”Vår produkt ArmaForm PET finns i mer än 30.000 rotorblad världen över”, säger Armacells VD Patrick Mathieu.

Luxemburg-baserade Armacell Group har bland annat specialiserat sig på att konvertera återvunnen PET från dryckesflaskor till PET-skum, som används vid tillverkning av rotorblad till vindkraftverk!
ArmaForm PET, som är namnet på företagets skummade PET, används som kärnmaterial i en stark kompositprodukt, vilken används vid tillverkning av rotorbladen. PET-skum i kompositen gör bladen extra lätta, vilket ökar effektutbytet från vindkraftverket. PET från 50.000 dryckesflaskor behövs för att tillverka rotorblad till ett enda vindkraftverk.


Nyligen invigde dotterbolaget Armacell Canada Inc. en ny produktionslinje i Brampton, Ontario, för konvertering av PET-resin till PET-skum. Den nya konverterings- och extruderingslinjen, som har en årskapacitet på cirka 34.000 kubikmeter PET-skum och är den första i sitt slag i Kanada, kompletterar Armacells tidigarePET-skumsanläggningar i belgiska Thimister-Clermont, Belgium och i Mebane, Nort Carolina, USA.

Armacell Group uppger att cirka 75 procent av företagets produktion av skummad PET används vid produktion av rotorblad till vindkraftverk.

”Vi uppskattar att vår skummade PET finns i mer än 30.000 rotorblad världen över”, sade Armacells VD och koncernchef Patrick Mathieu, när den nya fabniken i Ontario invigdes. 

Armacell har också långt framskridna planer på att starta tillverkning av PET-skum i Kina, där basmaterialet ska komma från återvinning av PET-flaskor på den väldiga kinesiska marknaden. Den kinesiska produktionen är tänkt att starta i slutet av 2018.

Armacell lanserade det skummade PET-materialet ArmaForm PET för drygt tio år sedan och det banade väg för användningen av PET-skum inom kompositindustrin.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-05-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Dryckesförpackningar Övrigt PET Plast plastavfall Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK