...
World Star till helt plastfri norsk blisterförpackning
WPO-presidenten Tom Schneide (längt t.v.) med en glad vinnartrio från norska Moltzau: Eirik Faukland (med priset), Christin Faukland och man Lars Chr.Martinsen.

Vallatillverkaren Swix använder blisterförpackningen Cefapac till en del av sina skidvallor.

Plåster, etc. från Norgesplaster förpackas i Cefapac och säljs på många norska apotek.

Den norska kartongkonverteraren Moltzaus sinnrikt konstruerade förpackningskoncept Cefapac, som är en blisterförpackning helt utan plast, har tilldelats utmärkelsen World Star, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).
Prisutdelningen skedde i samband med interpack 2017 och på plats att ta emot priset fanns konstruktören bakom Cefapac, Eirik Faukland, hans dotter Christin och hennes man Lars Chr.Martinsen, tillika VD för  Moltzau AS.


”Detta var moro”, sade en glad Eirik Faukland, när han tog emot World Star-utmärkelsen av WPO-presidenten Thomas Schneider.

Blisterförpackningar är i regel gjorda för att hängas på s.k. spjut i butikshyllan. De är vanligtvis tillverkade helt eller delvis i hård, transparent plast och har ett rykte om sig att vara (ibland mycket!) svåröppnade.

Eirik Faukland, som har många års erfarenhet av kartongkonvertering, hade en idé om att man skulle kunna tillverka en blisterförpackning helt i kartong, vilket dels skulle vara miljövänligare, dels ge en förpackning, som var enklare att öppna.

”Det unika med Cefapac är att vi har valt att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar, något som ger den öppningsbarhet man eftersträvar”, säger Eirik Faukland.

Att ersätta alla bigar med perforeringar ställer dock höga krav på kvaliteten hos den kartong, som används.

I Moltzaus fall valde man att använda kartongen Invercote från svenska kartongsproducenten Iggesund Paperboard.

”Invercotes rivstyrka är en förutsättning för att det ska bli en bra förpackning. Styrkan, tillsammans med hur kartongen uppträder i olika stadier av konvertering och fyllning är avgörande”, menar Eirik Faukland, som också uppskattar att perforeringarna, i de applikationer man hittills genomfört, gjort det möjligt att skruva upp tempot i fyllningslinjerna jämfört med bigade förpackningsämnen.

Blisterförpackningen Cefapac används i dag av ett antal aktörer på marknaden. Bland annat förpackas en del av produkterna i världsledande skidvallaproducenten Swix sortiment i Moltzaus kartongblister. Förpackningen används också av företaget Norgesplaster, som tillverkar plåster, och den kan nu ses på många av apoteken i Norge.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-05-19

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK