...
Stora Enso investerar i Hylte – omvandlar ånga till grön el
Hylte bruk ökar sin självförsörjningsgrad av grön el genom att investera i en kondensturbin, som tar hand om överskottsångan vid bruket.

”Detta visar att Stora Enso-koncernen ser Hylte bruk som en stark aktör”, säger brukschefen Håkan Naij.

Stora Enso Hylte bruk investerar drygt 7 miljoner euro (ca 70 miljoner kronor) i en kondensturbin, som ska ta hand om överskottsånga och omvandla den till el.
Bruket kommer i och med investeringen att öka sin självförsörjningsgrad av grön el från 10 till över 20 procent och behovet av inköpt el minskas med motsvarande uppvärmningskostnaden av 5.000 villor.


Sedan bruket minskade sin produktionskapacitet år 2012 respektive år 2013, har det funnits överskottsånga, som har friblåsts ut över anläggningens tak. Genom en kondensturbin kan nu ånga, som kommer från brukets nuvarande två pannor, tas om hand och omvandlas till elektricitet. Brukets två pannor eldar så kallad RT-flis (returträflis) och försörjer bruket med el och ånga till pappersproduktion och uppvärmning.

”Det är fantastiskt kul att inom så kort tid sedan förra investeringsbeslutet, återigen få meddela ett nytt positivt besked. Detta bevisar att Stora Enso-koncernen och divisionen Papper fortsättningsvis ser Hylte bruk som en stark aktör”, säger Håkan Naij, brukschef på Hylte bruk.

Den nya turbinen väntas vara i drift under tredje kvartalet 2018.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-05-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Övrigt Pappersbruk Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK