...
Färsk finsk fisk förpackas i Stora Ensos EcoFishBox
Från vänster: Keijo Marjakoski, Technical Operational Manager, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy, Mika Salovuori, Sales Manager, Stora Enso, Vesa Penttinen, Sales Development Manager, Stora Enso och Veijo Hukkanen, grundare och VD, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy. (Bild Stora Enso)

Finlands största aktör inom fiskindustrin – Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy – förpackar sedan årsskiftet sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox™, istället för att använda förpackningar av expanderad polystyren (EPS). Det nya förpackningskonceptet har haft många positiva effekter, både på verksamheten och på miljön.

För det familjeägda företaget Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy är hållbarhet och innovation de främsta faktorerna för framgång. Under sina dryga 40 år på marknaden har de utvecklat och expanderat sin verksamhet, samtidigt som de ständigt letat efter nya sätt att minska företagets miljöpåverkan. De har mottagit flera utmärkelser för sina bedrifter, senast i raden som Årets entreprenör i Finland 2016.

”Vi har varit pionjärer inom en mängd olika områden genom åren. Nu är vi stolta över att även kunna vara föregångare, när det handlar om att använda hållbara och innovativa förpackningar inom fiskindustrin, genom att vara det första företaget, som använder EcoFishBox™ i storskalig produktion”, kommenterar Veijo Hukkanen, grundare och VD på Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy.

Fiskföretaget har fått en mycket effektivare produktion sedan man gick över till EcoFishBox™. Automatiseringsmaskinerna för lådmontering, produktionen av ispåsar och rullbandslösningarna bidrar till en enkel och snabb process. Förpackningarnas form gör det också lättare att fylla dem och stapla dem på pallar. En annan väsentlig fördel är att EcoFishBox™ levereras som platta wellpappark, vilket innebär att de tar upp till sju gånger mindre plats att lagra och transportera jämfört med EPS-lådor.

I sin produktionsanläggning i Sastamala i sydvästra Finland. använder Kalaneuvos –V. Hukkanen Oy i nuläget dagligen 500 EcoFishBox™-förpackningar till sina färska fiskfiléer. Man använder 10-kilosförpackningar och genomför även tester med 20-kilosförpackningar.

”Eftersom vi är så nöjda med EcoFishBox™ vill vi gärna vidareutveckla produkten. Nu undersöker vi möjligheten för förpackningar i fler storlekar. Vårt mål är att ersätta samtliga EPS-lådor med miljövänligare lösningar”, avslutar Veijo Hukkanen.

-------------------------------------
Förpackningskonceptet EcoFishBox™ har utvecklats av Stora Enso och utgör ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ till de EPS-lådor som ofta används inom fiskindustrin. Konceptet omfattar läcksäkra förpackningar för fisktransport, lösningar för förpackningsautomatisering och ishanteringssystem. Förpackningskonceptet EcoFishBox™ har vunnit pris i den nordiska förpackningstävlingen Scanstar 2016 och i den globala förpackningstävlingen WorldStar 2017, vann den Gold Sustainability Award.

V. Hukkanen Oy är ett traditionellt, familjeägt finskt företag, som har producerat fiskprodukter sedan 1975 under varumärket Kalaneuvos samt under diverse butiksmärken. Hukkanen-koncernen är den största aktören inom fiskindustrin i Finland. Företaget är specialiserat inom fiskodling, fiskbearbetning, grossistförsäljning, import och export. Företaget har över 230 anställda och de totala intäkterna uppgick 2016 till över 105 miljoner euro (drygt en miljard kronor).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-05-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EPS Finland Livsmedel Livsmedelsförpackningar Stora Enso Stora Enso Packaging Wellpappförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK