...
Fyra universitet samarbetar för ökad livsmedelssäkerhet
Matbedrägerier är ett problem i stora delar av världen. (Foto iStock)

Fyra universitet har startat ett samarbete – DISH – för att öka livsmedelssäkerheten. DISH lanseras i samband med GoFood 2017, den största konferensen om livsmedelssäkerhet, som har ordnats i Sverige och som äger rum nu i dagarna.

Livsmedelssäkerhet eller food safety är en av de stora utmaningarna i världen och innefattar allt från mat, som är dödlig, till att man köper något, som inte är vad som står på förpackningen.

”Det är ett stort problem i exempelvis Kina och andra länder i Asien, men även i Sverige och övriga Europa kan vi nästan dagligen läsa om bedrägerier eller olika riskfyllda situationer, som rör livsmedel. Förtroendet för livsmedelsindustrin är många gånger inte det bästa. Svårigheterna ökar med globaliseringen och det faktum att mat i allt större utsträckning importeras via billiga transporter och porösa gränser”, säger Bengt Streijffert vid Lunds universitet och ordförande i planeringsgruppen för DISH. 

DISH är ett samarbete mellan Lunds universitet, Polytechnic University of Hong Kong, University of Bologna och Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som tillsammans skapar Global Centre for Food Safety.

De fyra universiteten ska arbeta med frågor som rör livsmedelssäkerhet och hitta synergieffekter, gemensamma forskningsprojekt och innovationer inom området. Förutom akademin är industri, myndigheter och andra beslutsfattare och välgörenhetsorganisationer viktiga partners. DISH:s målsättning är att bli en världsledande allians inom detta fält.  

Lanseringen sker i samband med konferensen GoFood 2017,. som hålls vid Lunds universitet 31 maj – 1 juni och vid DTU i Danmark den 2 juni. Ett av fokusområdena för konferensen är samarbete Europa – Asien. 

Källa Lunds universitet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-06-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Konferenser och mässor konsumentförpackningar Livsmedel Livsmedelsförpackningar Lunds universitet Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK