...
Effektiva förpackningslinjer på Norges största baconfabrik
Hel- och halvautomatiska packlinjer för alla typer av skivade baconprodukter. Två packlinjer leder fram till samma industrirobot, som ombesörjer stapling av fyllda kartonger på pall.

Norska företaget Nortura, beläget i Rudshögda i Ringaker kommun, har installerat två nya förpackningslinjer för att möta ett kundkrav att få plats med fler baconförpackningar per transportförpackning.
De nya packlinjerna, som levererats av ITO Pall-Pack, har en hög automatiseringsgrad och är anpassade till en ny typ av emballage.


Nortura är Norges största baconleverantör, men producerar även köttkakor, pannbiffar, köttbullar och andra livsmedelsprodukter från gris, ko och får, de flesta under varumärket Gilde. Produktionen anpassas hela tiden efter marknaden och i höstas ändrades måtten på paketen för flera av baconprodukterna för slutmarknaden och man ändrade transportförpackningar från de välkända Gildebackarna i plast till kartongemballage. Bakom ändringen fanns ett krav på Nortura från en av kedjorna, om att få plats med ett större antal produkter i varje kartongemballage.

De två nya packlinjerna från ITO Pall-Pack hanterar bland annat Stjernebacon, Skogsbacon och Frokostbacon. Båda linjerna har transportband direkt från produktionen och tar löpande emot färdiga vakuumpackade produkter.

I linjen för Stjernebacon fylls tio baconpaket i varje wraparound-låda, med en produktionshastighet på upp till 70 baconpaket i minuten. Kartonglådorna öppnas i en integrerad packmaskin från Jomet och fylls med baconpaket, innan de automatiskt försluts och får en etikett från en integrerad etikettskrivare. Därefter transporteras kartonglådorna fram till en industrirobot, som staplar packade lådor på pallar, redo för hämtning med truck och emballering med sträckfilm i en halvautomatisk sträckfilmsmaskin från Pall-Pack. Roboten hämtar automatiskt en ny pall, när den fulla pallen har transporterats bort.

Den andra packlinjen består av en kartongresare, som öppnar och levererar färdiga kartonglådor på ett transportband, medan vakuumpackade baconprodukter kommer på ett eget transportband med våg och påklistring av en etikett med variabel vikt i streckoden. I den här linjen används manuell fyllning av kartonglådorna, innan de transporteras till samma industrirobot för påfyllning på pall.

Trond Andersen, som är projektansvarig, berättar om en lösning som specificerades mycket noggrant inom verksamheten innan företaget tog kontakt med aktuella leverantörer.

”ITO Pall-Pack visade sig vara lösningsorienterade i sitt sätt att ta sig an vår kravspecifikation och vi har fått en packanläggning, som är skräddarsydd för packning av våra baconprodukter. Vi har en viss erfarenhet av att packa våra produkter i kartonglådor sedan tidigare och ville ha någon med erfarenhet av både en hel- och halvautomatisk packprocess, som vi kan använda i fortsättningen under vår övergång från plastlåda till kartongemballage”, säger Trond Andersen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-06-02

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK