...
Miljön vinner när Skoghalls bruk och Karlstads Energi samarbetar
Kartongproducenten Skoghalls Bruk och fjärrvärmeleverantören Karstads Energi ökar sitt samarbete – till gng för miljön. (Bild Stora Enso)
Dan Johansson är energiingenjör på Skoghalls Bruk. (Bild Stora Enso)

Johan Thelander är värmechef på Karlstads Energi.

En energibesparing på ytterligare cirka 10 GWh per år – motsvarande uppvärmningen av fler än 660 villor. Det blir effekten av ett utökat samarbete mellan Stora Enso Skoghalls Bruk och Karlstads Energi.
”Miljön är den stora vinnaren”, säger Dan Johansson, energiingenjör på Skoghalls Bruk.


Genom ett nytt och mer effektivt arbetssätt, där Stora Enso meddelar Karlstads Energi, när bruket har överskottsvärme tillgänglig, har nyttjandet av brukets överskottsvärme till fjärrvärmenätet i Karlstad och Hammarö ökat markant.

”Den viktigaste drivkraften bakom det utökade samarbetet har varit miljön, nu tar vi vara på ännu mer energi. Dessutom tjänar båda parter på det nya avtalet, vi får betalt för vår överskottsvärme och Karlstads Energi kan sänka sina produktionskostnader”, berättar Dan Johansson.

Energisamarbetet mellan Karlstads Energi och Skoghalls Bruk har varit aktivt sedan 2009, då överföringsledningen mellan Karlstad och Skoghall togs i drift. Fram tills nu har det varit Karlstads Energi, som kontaktat Skoghalls Bruk, när de haft behov av värmeleveranser. Vid vissa tillfällen har bruket inte haft möjlighet att leverera någon biobaserad värme, eftersom den största delen av ångan behövs internt till brukets kartongproduktion. Däremot kan Karlstads Energi ofta anpassa och reducera sin egen produktion för att ta emot överskottsvärme från bruket, när den finns tillgänglig. Med det nya sättet att samarbeta kan båda parter begära leverans av värme och mer överskottsvärme tas till vara.

”Fjärrvärme från Karlstads Energi är redan en uppvärmningsform med många miljöfördelar. Med det utökade samarbetet sjunker våra produktionskostnader samtidigt som vi bidrar till att stärka konkurrenskraften hos Skoghalls Bruk, en av de viktigaste aktörerna inom det värmländska näringslivet”, säger Johan Thelander, värmechef på Karlstads Energi.

Det nya arbetssättet har redan gett resultat. Sedan i mitten av mars har Skoghalls Bruk levererat ytterligare 2.000 MWh till fjärrvärmenätet, vilket motsvarar 130 villors årliga värmebehov. På årsbasis uppskattas att det utökade samarbetet kommer att räcka till uppvärmningen motsvarande fler än 660 villor.

Fakta om Skoghalls Bruk:
Skoghalls Bruk är en världsledande tillverkare av kartong till livsmedelsförpackningar. Var sjätte vätskekartongförpackning i hela världen är tillverkad av kartong från Skoghalls Bruk. Bruket har ca 800 medarbetare (700 i Skoghall & 100 i Forshaga) och är ett av Värmlands största företag. Med en produktionskapacitet på 780.000 ton kartong/år är det ett av de 10 största kartongbruken i världen. Drygt 85 procent av produktionen exporteras.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-06-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Kartong Kartongförpackningar Livsmedelsförpackningar Miljö Övrigt Skoghall Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK